Eda Deniz İlhan
Yaklaşık 10 senelik deneyime sahip, Bilkentli öğrencilerin hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak, hayvan haklarını korumak ve bilinç oluşturmak amacıyla kurduğu Hayvan Dostları Bilkent, 2016 yılında kulübün başkanlık unvanını alan Beliz Atınç ile faaliyetlerini etkili bir biçimde sürdürmeye devam ediyor. Kulüp, adını düzenlediği faaliyetlerle neredeyse tüm okula duyurmayı başararak, kampüs hayvanlarının yanı sıra sokakta yaşayan diğer hayvanlarla da ilgilenmeye başladı.
Yüz doksan bir üyeden oluşan Hayvan Dostları Bilkent kulübü, maddi olarak sıkıntı çekiyor. Bilkent Üniversitesi'nin kulüplere dönemlik 1500 TL'lik bir bütçe sağladığını aktaran ancak bu miktarın kampüs hayvanlarının bir aylık mamalarına bile yetmediğini belirten Atınç, masrafları kulüp üyelerinin karşıladığını söylüyor. Atınç "Kulübün sponsorları bulunuyor fakat bu sponsorlar para yardımı yapmıyor, indirimli mama ve tedavi için destek oluyor." diyor.
Her gün kampüs hayvanlarını besliyorlar
Bütün zorluklara rağmen pes etmeden çalışan grup üyeleri görevlerini bir gün bile aksatmadan çalışıyor. Gruplara bölünen kulüp üyeleri bu şekilde daha seri ve planlı çalışıyor. Besleme alt grubu ekibi her hafta kampüs hayvanlarının günlük düzenli beslenmesi adına bir çizelge oluşturuyor. Oluşturulan bu çizelgeye göre kampüs hayvanları haftanın her günü, farklı bir gönüllü (kulüp üyesi) tarafından besleniyor.
Etkinlikleriyle kampüs hayvanlarını tanıtıyorlar
Sosyal Medya etkinlik alt grubu üyeleri ise kulübün daha aktif kalması ve öğrencilere hayvanlar için yapılanlarla ilgili bilgi aktarma adına çalışıyor. Haftanın 3 günü Instagram ve Facebook sayfalarında düzenli paylaşım yapmakla görevli olan Sosyal Medya alt grubu üyeleri, bu paylaşımlarla kampüs hayvanlarını öğrencilere tanıtmayı, barınak hayvanları için yardım toplamayı ve klinik masrafları için fatura desteği sağlamayı amaçlıyor.
Bakımı üstlenilen hayvan dostlarımızın masraflarını karşılamak için gelir elde etmek adına kampüs içinde etkinlikler düzenleyen grup üyeleri dönem içerisinde ortalama 6-7 etkinlik yapıyor. Her dönem en az iki tane düzenlenen film gecesi etkinliklerinde üyelerle beraber kararlaştırılan ve genellikle insan ve hayvan dostluğuna dayalı filmler veya belgeseller oynatılıyor. Film gecesinin yanı sıra kulübün bilgilendirme konferansları da düzenleniyor. Atınç, 2016 senesinin güz döneminde düzenlenen "Dostlarımız Hakkında Her Şey" adlı konferansın oldukça ilgi gördüğünü ve dinleyicilerin bu konferansı oldukça eğitici bulduğunu belirtti.
Bilkent Hayvan Dostları kulübü 2015 yılında Müzik Kulübü'nün de desteğiyle, kampüs köpeklerinden olan Ateş'in klinik masraflarını karşılamak amacıyla "Ateş için Çal" adlı ilk konserini düzenledi. Daha sonra bu birgelenek haline gelerek, her sene mama bağışı ve klinik için maddi destek toplamak adına konserler ve partiler düzenlenmeye başladı. Etkinliklerden en olumlu dönüş alınan faaliyetlerin düzenlenen konserler ve partiler olduğunu belirten Beliz Atınç, kulübün imkanları dahilinde bu etkinlikleri arttırmayı planlıyor.
Hedef kampüs içinde bir barınak
Barınak projesi alt grubu, kampüs içerisinde bir köpek barınağı açmak adına gerekli çalışmalara başladı. Bu çalışmalar şu an için sadece hukuki, mimari ve muhasebe araştırması hakkında olsa da atılan adımlar proje sunumunun nasıl şekilleneceğine karar vermek için Beliz Atınç tarafından projenin ilk aşaması olarak düşünülüyor.
Kulüp üyeleri kampüsteki hayvanların yanı sıra kampüs dışındaki hayvanların da ihtiyaçlarını karşılıyor. Her dönem en az bir, en çok üç olmak üzere barınak gezileri düzenleyen kulüp üyeleri, barınakları ziyaret edip mama, ilaç, battaniye ve maddi destekte bulunuyor.
Kampüs hayvanlarının avukatlığını onlar yapıyor
Bilkent Hayvan Dostları kulübü dışarıdan bakıldığında kampüsün en rahat, en sıkıntısız çalışan kulübü gibi görünse de kulübün uğraştığı problemler hayvanseverler için oldukça kaygı verecek cinsten. Kampüs hayvanlarını sevenler kadar sevmeyen ve istemeyen insanların olduğunu da söyleyen Atınç, zor şartlar altında çalıştıklarını ama asla pes etmeyeceklerini belirtti. Sahipsiz köpekleri toplamak amacıyla kampüsün dış bölgelerine konulan kafeslerden endişe duyan grup üyelerinin elinden bir şey gelmiyor. Okul Güvenlik Birimi ise kampüsün kuduz bölgesi olduğunu, insan sağlığı için köpeklerin kampüste gezmemesi gerektiği için bu önlemin alındığını ve yasal olduğunu belirtiyor.
Kulübün amaçlarından birinin de insanların hayvanlardan kaynaklanan bir sağlık sorunu yaşamaması olduğunu belirten Atınç, hayvanların sağlığında bir problem gözükmese bile düzenli olarak sağlık kontrollerinin ve aşılarının yaptırılmasıyla, Hayvan Dostları Bilkent olarak ilgilendiklerini belirtti. Kulüp, bu şekilde kampüste yaşayan kişilerin de sağlığını önemli ölçüde korumuş oluyor. Kampüsteki hayvanların sağlık belgelerini düzenli bir şekilde saklayan kulüp üyeleri, "Gerektiği zaman hayvanların avukatlığını da yapıyor ve hayvanların sağlığından şüphe duyan kişilerin kaygılarını yok etmek ve bilinç oluşturmak adına isteyen herkese bu belgeleri sunuyoruz" diyor.
Bilkent Üniversitesi'nin sosyal medya hesapları üzerinden de insanların şikayetleriyle ilgilenen kulüp üyeleri, alıştığımız "agresif hayvan sever" profiline bürünmeden insanlara nazik bir biçimde yardımcı oluyor. Kulübün bu faaliyetleri yaparken umduğu tek şey, hayvanlar ve insanların bir arada sağlıklı, huzurlu ve sevgi içinde yaşamaları.