İrem Naz Aksu
Günümüzde üniversite öğrencilerine sorulan sıkça sorulardan biri: Mezun olunca ne yapmayı planlıyorsun? Öğrencilerinse en büyük kaygısı iş bulamamak… Çünkü, iyi ve prestijli bir üniversiteden mezun olsanız da günümüz koşulları altında iş bulmak gittikçe zorlaşıyor. Artık firmalar, ne istediğini bilen, sosyal alanda da kendini geliştirmiş, özgeçmişinde ve mülakatında kendini iyi ifade edebilen adaylara iş fırsatı veriyor. Peki, öğrenciler okurken bu planlamaları nasıl yapacaklar, kendilerini iş hayatına nasıl hazırlayacaklar? Bilkent Üniversitesi’nin bünyesinde kurulan Kariyer Merkezi, öğrencilerin iş hayatıyla ilgili kaygılarını gidermek için var.
Büyük Firmalarda Staj ve İş İmkanı
Öğrencileri, staj ve iş hayatlarına hazırlayıp, onlardaki kariyer bilincinin oluşmasını sağlamak en büyük amacımız, diye nitelendiriyor Banu Taykara. Kariyer Merkezi İdari Asistanlığı görevini üstlenen Taykara: “Kariyer Fuarından, İş Alanları Tanıtım Günlerine kadar birçok etkinliğimizi, iki yıldır Career Stalking(Kariyer Takibi) adı altında gerçekleştiriyoruz. Belirlediğimiz büyük firmaların yetkililerini okulumuza davet ediyoruz, öğrencilerimize sektör hakkında bilgiler veriyorlar, kendilerini geliştirmeleri için gerekli yolları gösteriyorlar”, diye belirtiyor. Kariyer Merkezi, iş arama ve kariyer planlama konularındaki son gelişmelere yönelik olarak hazırladıkları etkinliklerde, öğrencilerin ve mezunların kendilerine iş ve staj imkanı tanıyabilmeleri için firma yetkilileriyle birebir görüşme fırsatı sağlıyor.
Her Şeyin Başı Kendinizi Tanımak
Taykara: “Kendini geliştirip, kendi bilincine erişmesini sağlamak öğrencilerde birinci ve ikinci sınıflarda başlıyor” diye belirtiyor. Ayrıca, firmaların veya şirketlerin neler istediğini öğrenip, öğrencilerin kendini bu üç-dört yılda ona göre yönlendirmesi gerektiğini düşünüyor. Her şeyin başı öğrencilerin kendini tanımasıyla başlıyor. Kişisel Gelişim Günleri etkinliği ile öğrenciler kendilerini tanıma adına büyük bir adım atmış oluyorlar. Kariyer Merkezi, öğrencilerin kendilerini tanıdıklarında hangi alana yönelmek istediklerini, hangi firmada ve sektörde çalışmak istediklerini ve bu alanlarda çalışmak için kendilerine neler katmaları gerektiğini düzenledikleri etkinliklerle öğrencilere aşılıyorlar. Bunları erkenden öğrenip mezun olduklarında öğrencilerin herkesten birkaç adım önde başlayabileceklerini öne sürüyorlar.
Öğrencilerin İş Mülakatı Gerginliklerine Son
Yeni Mezun Mülakat Simülasyonu, öğrencilerin iş mülakatlarında gerildiği zamanları geride bırakıyor. Okulu bitirdikten sonraki süreçte öğrencilerin karşılaşabileceği zorlukları pürüzsüz bir şekilde atlatabilmelerini sağlıyor. Kampüsteki öğrencilerin de en büyük kaygılarından biri, mülakat sorularında nasıl yanıtlar vermeleri gerektiği üzerine. Büyük firmalardan gelen yaklaşık on adet İnsan Kaynakları yetkililerine yaptıkları sunumlarla iş hayatlarındaki mülakatlara hazır duruma geliyorlar. Ayrıca, mezun olduktan sonra istedikleri bir firmanın yetkilisiyle iş mülakatına girmeye hak kazanıyorlar. Kariyer Merkezi, yalnızca Bilkentli öğrencilere ve mezunlara staj ve iş imkanı sağlıyor. Simülasyona katılan öğrenciler, alt sınıftaki öğrencilere mentorluk/koçluk yapabiliyorlar.
Bilkentliler Arasında Bölüm Ayrımı yok
Yaklaşık her üç haftada bir etkinlik düzenleyen Kariyer Merkezin’in kampüste ki etkinliklerini kaçırmayanlar da var, henüz katılamamış olanlar da. 23 yaşındaki Çağla Sözer, Kariyer Merkezin’in düzenlediği etkinlikleri takip ettiğini fakat daha çok İşletme veya İktisat Bölümleri ile alakalı kaldıkları için kendisine çok faydalı olmayacağını düşünüyor. Taykara ise firmaların birçok alanlarda işe alımlarının olduğunu belirtip, ekliyor: “Mesela Eczacıbaşı firmasının bir grafik tasarım mezununa da ihtiyacı var, öğrencilerin bunun bilincinde olup firmalara kendi alanlarıyla ilgili sorular da yöneltmeliler”. Kariyer Merkezi, etkinlikleri dışında da öğrencilerin özgeçmişlerini düzeltmeleri ve mülakat provaları için de hizmet veriyor. Özgeçmiş Bilgi Bankasına yükledikleri özgeçmişleri Kariyer Merkezi çalışanları tarafından düzenlemeye alınıp, doğru özgeçmiş yazımı hakkında bilgilendiriliyorlar. Taykara, bu veri tabanını öğrencilerle firmalar arasında kurulan bir köprü olduğunu belirtiyor çünkü, büyük firmlarında bu veri tabanı yoluyla işe veya staja alımları mevcut. Öğrencilerle iş hayatı arasında en büyük iletişim kanalı olan Kariyer Merkezi’nin kampüsteki rolü kaçınılmaz.
RÖPORTAJ
Kariyer Merkezi İdari Asistanı Banu Taykara ile yapılmıştır.
1- Kariyer Merkezin’in amacı nedir, kısaca bahseder misiniz?
1988 yılında bi üniversite bünyesinde kurulmuş Türkiye’deki ilk kariyer merkezidir. Öğrenciler ve mezunlarla firmalar arasında köprü vazifesindeyiz. Öğrenciyle firmayı birleştirmeye çalışıyoruz. Her iki tarafında işini kolaylaştırıyoruz. Mezunlara desteğimiz hala devam etmektedir ama artık bizden çıkmış durumdalar. Bizim asıl hedefimiz birinci ve ikinci sınıftaki öğrencilere ulaşıp, o öğrencinin kendi bilinçlerine erişmesini sağlamak, kişisel gelişim anlamında kendi gelişimine katkıda bulunmak. Firmalar neler istiyor bunun gibi soruları öğrenip, kendini bu üç-dört yıl içerisinde ona göre yönlendirmesini sağlamak. Fuarlara katılarak bu firmalarla iletişim halinde kalmasını sağlamak.
2- Kariyer Merkezin’in düzenlediği etkinliklerden bahseder misiniz?
Kişisel Gelişim günleri, İş alanları tanıtım günleri, Kurumsal tanıtım günleri, Workshoplar, Seminerler ve Firmaların mülakatları akademik yıla yayılarak yapılmaktadır. Bu etkinliklerin hepsini iki yıldır Career Stalking adı altında gerçekleştiriyoruz. Kişisel gelişim günleri adı altında blok programlarımız yok ama tüm akademik yıla yayılan ve bunun içinde eylül başında başlayıp mayısın başına kadar etkinlilerimiz oluyor. Kişisel gelişim günleri öğrencilerin kendilerini tanımaları adına çok büyük bir adım. Zaten bence her şeyin başı kendinizi tanımakla başlıyor. Kendinizi tanıdığınızda hangi alana yönlelmek istediğinizi, hangi firmada veya sektörde çalışmak istediğini ve bu alanda çalışmak için kendine neler katmaları gerektiğini okulun ilk dönemlerinde öğrenirlerse mezun olduklarında elleri dolu ve herkesten birkaç adım önde başlayabilirler. Konuklarımızı davet ediyoruz, gelip burda alanında ünlü kişiler, sektörden kişiler burada gelip öğrencilere bilgiler veriyorlar. 29 Kasım da gelecek olan bir firmanın İK direktörü, “Kendinizi Ne Kadar Tanıyorsunuz” konu başlığı altında bir sunum gerçekleştirecek. İş alanları tanıtım günlerine mezunlarda katılabiliyorlar. Öğrenciler ve mezunlar İş hayatında yönelecekleri alanları ve sektörleri tanıma fırsatına sahip oluyorlar. Kariyer Fuarı her yıl Mart ayında düzenlenmektedir. Bu yıl 8 Mart 2018 de 20. Kariyer fuarımızı öğrencilerle buluşturmayı hedefliyoruz. Fuarımıza yaklaşık 40-45 arası kurum ve kuruluşun katılması hedeflenmektdir. Kurumsal Tanıtım Günlerinde firmalar gelip kendi kurumlarını tanıtmaktadırlar. Öğrencilerin, ne zaman firmalara iş ve staj için başvuru yapmaları gerektiğiyle ilgili ve hangi koşullarda başvurmalarını anlatmaktadırlar.
3- Yaptığınız etkinlikler her bölüme hitap ediyor mu? Çünkü, öğrencilerin bu konu hakkında kaygıları var.
Bazen öğrenciler yapılan fuarların sadece İşletme ve İktisat alanları ile ilgili olduklarını söylüyorlar fakat mesela Eczacıbaşı firmasının bir grafik tasarım mezununa da ihtiyacı var, öğrencilerin bunun bilincinde olup firmlara kendi alanlarıyla ilgili sorular da yöneltmeliler. Mesela İşletme mezunu olan bir öğrenci çok geniş alanlara yönelebiliyor, bu etkinlik sayesinde. Bu sadece İşletme bölümüne özel değil tabi ki İktisat öğrencisi veya AMER, ELIT öğrencisi olanlar da kendi alanları dışındaki alanları keşfeme fırsatını buluyorlar. Bu alanlara yönelmeleri için öğrencilerimizle daha çok mezunlarla ileişim sağlıyoruz ki soru sormaları daha rahat olsun. Bu etkinlik, öğrencilerin sektörleri tanıyarak, hangi sektörde staj yapmak istediklerini veya hangi sektöre yöneliceklerini daha iyi ve kolay br şekilde karar vermelerini sağlamaktadır.
4- Yeni Mezun Mülakat Simülasyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeni Mezun Mülakat Simülasyonu iki dönem sürmektedir. Güz döneminde başlayıp, bahar döneminde şubat gibi sona ermektedir fakat bu etkinlik kazananlar için ikinci dönem koçlukla devam etmektedir. Bu etkinlikte amaç, okulu bitirdikten sonraki süreçte karşılaşabileceği olaylar veya zorlukları daha pürüzsüz atlatabilmesi için yapılan bir etkinliktir. Son sınıf öğrencilerin katılabildiği bu etkinlikte, başvuru için yapması gerekenler özgçmişlerini ve kendileriyle ilgili çektikleri bir videoyu Kariyer Merkezine teslim etmek daha sonra bunlar tarafından değerlendirildikten sonra öğrenciler Kariyer Merkezi koordiatörleri tarafından randevu ile mülakata alınmakadırlar. İlk üç aşamadan sonunda ilk 20 veya 22’ye giren öğrenciler Şubat ayında gerçekleşecek olan Simülasyon etkinliğine girmeye hak kazanıyorlar. Kütüphanenin sanat galerisinde gerçekleşen simülasyon etkinliğinde öğrencilerden materyalleriye (powerpoint gibi) belli bi süre içinde sunum yapmaları isteniyor. Sunumu yaklaşık 10 adet İK yetkilisi veya alanında başarılı danışmanlar değerlendirmektedir. Sunum bitiminde firma yetklileri öğrencilere sorular yöneltmektedirler, öğrencilerin verdikleri cevaplar doğrultusunda firme yetkilileri tarafından verilen puanlarla değerlendirilmektedirler. Öğrencilerin topladıkları puanlar doğrultusunda ilk 10’a giren öğrenciler aynı gün içinde açıklanmaktadır. İlk 10’a giren öğrenciler, bahat dönemi için koçluk kazanmaktadırlar, bir bakıma lisans öğrencileri için iş hayatı ve kariyer alanında mentorluk yapmaya hak kazanmaktadırlar. Geçen dönemden 3 öğrenci hatırlıyorum kazanan, bunlardan biri Coca Cola firmasına altında çalışıyor, diğeri Avrupa Birliği projesinde yer aldı, üçüncü öğrencimiz ise Londra’da Master’a başladı. Bu projede yer alan öğrencilerin hepsi mezun olduktan sonraki süreçte bir firmanın İK yetkilisiyle mülakat hakkı kazanıyor. Projeye katılan bütün öğrenciler bahar döneminde gerçekleşecek olan “Kendi Markanı Yarat” adlı etkinliğe katılma hakkı kazanıyorlar.
5- Öğrencilere yaptığınız etkinlikler dışında iş hayatına hazırlamak için ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Özgeçmiş Bilgi Bankası, Bilketli öğrencileri ve mezunları için kurulan bir veri tabanıdır, okul ID numaraları ve STARS şifrelereiyle bu veri tabanına başvurabilirler, buraya yükledikleri özgeçmişlerinin üzerinde düzenlemeler yapıyoruz. Bu veri tabanına firmalar da başvuruda bulunabiliyorlar, ve öğrencilerin özgeçmişlerine ulaşabiliyorlar. Bu veritabanının amacı firmalarla öğrenciler arasında bir köprü oluşturmak. Kariyer.net veya Secret CV’nin Bilkent versiyonu diyebiliriz kısaca. Firmalar veri tabanından iş ve staj ilanları yayınlıyorlar, öğrenciler ve mezunlarda ilgilndikleri alanlara sistem üzerinden başvurabiliyorlar. Firmalar, Head Hunter olarak da çalışabiliyorlar bir öğrencinin özgeçmişini istediklerinde biz onlara bu veri tabanından bilgilerini gönderebiliyoruz. Öğrenciler ve mezunlar randevu yoluyla bize ulaşıp özgeçmişlerini kontrol ettirebilirler. Mülakat randevusu alıp Kariyer Merkezi yetkilileri tarafından mülakat provasına alınabiliyorlar, öğrenciler mezun olduktan sonra iş başvurularında mülakatta sıkıntı çekmesinler diye öğrencilerimize böyle bir hizmet sağlıyoruz. Bu mülakat sonucunda öğrencilerimize doğru yaptıkları veya yapmamaları gerektiği şeylerle ilgili geri bildirim veriyoruz. Kariyer merkezi olarak öğrenciler arasında herhangi bir bölüm ayrımı yapmıyoruz fakat bazen bölüm odaklı etkinliklerimiz olabiliyor mesela CV yazımı atölyesi etkinliği İşletme 3..-4. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirildi. Linkedin hakkında Turizm bölümüne koordinatörümüz sunum yaptı.
6- Son olarak düzenlediğiniz etkinliklerde öğrencilerin neler yapıp yapmaması gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Öğrenciler bu etkinliklere geldiklerinde en çok karşılaştıkları sorun ne yapmaları ve ne yapmamalrı gerekiyor. Bir firma yetkilisiyle tanıştıklarından çekinmeden akıllarındaki soruları sormaları gerekmektedir, hatta sorularını önceden yazıp gelmeleri onlar için daha faydalı olabilir. Firma hakkındakileri önceden araştırmak da çok önemli bir fakör gerek böyle görüşmelerde gerekse mülakta öncesinde. Bir İK yetkilisiyle ya da firma temsilcisiyle önden tanışmak mezun olduktan sonraki mülakatlarında öğrenciye büyük bir artı sağlamaktadır.
Günümüzde üniversite öğrencilerine sorulan sıkça sorulardan biri: Mezun olunca ne yapmayı planlıyorsun? Öğrencilerinse en büyük kaygısı iş bulamamak… Çünkü, iyi ve prestijli bir üniversiteden mezun olsanız da günümüz koşulları altında iş bulmak gittikçe zorlaşıyor. Artık firmalar, ne istediğini bilen, sosyal alanda da kendini geliştirmiş, özgeçmişinde ve mülakatında kendini iyi ifade edebilen adaylara iş fırsatı veriyor. Peki, öğrenciler okurken bu planlamaları nasıl yapacaklar, kendilerini iş hayatına nasıl hazırlayacaklar? Bilkent Üniversitesi’nin bünyesinde kurulan Kariyer Merkezi, öğrencilerin iş hayatıyla ilgili kaygılarını gidermek için var.
Büyük Firmalarda Staj ve İş İmkanı
Öğrencileri, staj ve iş hayatlarına hazırlayıp, onlardaki kariyer bilincinin oluşmasını sağlamak en büyük amacımız, diye nitelendiriyor Banu Taykara. Kariyer Merkezi İdari Asistanlığı görevini üstlenen Taykara: “Kariyer Fuarından, İş Alanları Tanıtım Günlerine kadar birçok etkinliğimizi, iki yıldır Career Stalking(Kariyer Takibi) adı altında gerçekleştiriyoruz. Belirlediğimiz büyük firmaların yetkililerini okulumuza davet ediyoruz, öğrencilerimize sektör hakkında bilgiler veriyorlar, kendilerini geliştirmeleri için gerekli yolları gösteriyorlar”, diye belirtiyor. Kariyer Merkezi, iş arama ve kariyer planlama konularındaki son gelişmelere yönelik olarak hazırladıkları etkinliklerde, öğrencilerin ve mezunların kendilerine iş ve staj imkanı tanıyabilmeleri için firma yetkilileriyle birebir görüşme fırsatı sağlıyor.
Her Şeyin Başı Kendinizi Tanımak
Taykara: “Kendini geliştirip, kendi bilincine erişmesini sağlamak öğrencilerde birinci ve ikinci sınıflarda başlıyor” diye belirtiyor. Ayrıca, firmaların veya şirketlerin neler istediğini öğrenip, öğrencilerin kendini bu üç-dört yılda ona göre yönlendirmesi gerektiğini düşünüyor. Her şeyin başı öğrencilerin kendini tanımasıyla başlıyor. Kişisel Gelişim Günleri etkinliği ile öğrenciler kendilerini tanıma adına büyük bir adım atmış oluyorlar. Kariyer Merkezi, öğrencilerin kendilerini tanıdıklarında hangi alana yönelmek istediklerini, hangi firmada ve sektörde çalışmak istediklerini ve bu alanlarda çalışmak için kendilerine neler katmaları gerektiğini düzenledikleri etkinliklerle öğrencilere aşılıyorlar. Bunları erkenden öğrenip mezun olduklarında öğrencilerin herkesten birkaç adım önde başlayabileceklerini öne sürüyorlar.
Öğrencilerin İş Mülakatı Gerginliklerine Son
Yeni Mezun Mülakat Simülasyonu, öğrencilerin iş mülakatlarında gerildiği zamanları geride bırakıyor. Okulu bitirdikten sonraki süreçte öğrencilerin karşılaşabileceği zorlukları pürüzsüz bir şekilde atlatabilmelerini sağlıyor. Kampüsteki öğrencilerin de en büyük kaygılarından biri, mülakat sorularında nasıl yanıtlar vermeleri gerektiği üzerine. Büyük firmalardan gelen yaklaşık on adet İnsan Kaynakları yetkililerine yaptıkları sunumlarla iş hayatlarındaki mülakatlara hazır duruma geliyorlar. Ayrıca, mezun olduktan sonra istedikleri bir firmanın yetkilisiyle iş mülakatına girmeye hak kazanıyorlar. Kariyer Merkezi, yalnızca Bilkentli öğrencilere ve mezunlara staj ve iş imkanı sağlıyor. Simülasyona katılan öğrenciler, alt sınıftaki öğrencilere mentorluk/koçluk yapabiliyorlar.
Bilkentliler Arasında Bölüm Ayrımı yok
Yaklaşık her üç haftada bir etkinlik düzenleyen Kariyer Merkezin’in kampüste ki etkinliklerini kaçırmayanlar da var, henüz katılamamış olanlar da. 23 yaşındaki Çağla Sözer, Kariyer Merkezin’in düzenlediği etkinlikleri takip ettiğini fakat daha çok İşletme veya İktisat Bölümleri ile alakalı kaldıkları için kendisine çok faydalı olmayacağını düşünüyor. Taykara ise firmaların birçok alanlarda işe alımlarının olduğunu belirtip, ekliyor: “Mesela Eczacıbaşı firmasının bir grafik tasarım mezununa da ihtiyacı var, öğrencilerin bunun bilincinde olup firmalara kendi alanlarıyla ilgili sorular da yöneltmeliler”. Kariyer Merkezi, etkinlikleri dışında da öğrencilerin özgeçmişlerini düzeltmeleri ve mülakat provaları için de hizmet veriyor. Özgeçmiş Bilgi Bankasına yükledikleri özgeçmişleri Kariyer Merkezi çalışanları tarafından düzenlemeye alınıp, doğru özgeçmiş yazımı hakkında bilgilendiriliyorlar. Taykara, bu veri tabanını öğrencilerle firmalar arasında kurulan bir köprü olduğunu belirtiyor çünkü, büyük firmlarında bu veri tabanı yoluyla işe veya staja alımları mevcut. Öğrencilerle iş hayatı arasında en büyük iletişim kanalı olan Kariyer Merkezi’nin kampüsteki rolü kaçınılmaz.
RÖPORTAJ
Kariyer Merkezi İdari Asistanı Banu Taykara ile yapılmıştır.
1- Kariyer Merkezin’in amacı nedir, kısaca bahseder misiniz?
1988 yılında bi üniversite bünyesinde kurulmuş Türkiye’deki ilk kariyer merkezidir. Öğrenciler ve mezunlarla firmalar arasında köprü vazifesindeyiz. Öğrenciyle firmayı birleştirmeye çalışıyoruz. Her iki tarafında işini kolaylaştırıyoruz. Mezunlara desteğimiz hala devam etmektedir ama artık bizden çıkmış durumdalar. Bizim asıl hedefimiz birinci ve ikinci sınıftaki öğrencilere ulaşıp, o öğrencinin kendi bilinçlerine erişmesini sağlamak, kişisel gelişim anlamında kendi gelişimine katkıda bulunmak. Firmalar neler istiyor bunun gibi soruları öğrenip, kendini bu üç-dört yıl içerisinde ona göre yönlendirmesini sağlamak. Fuarlara katılarak bu firmalarla iletişim halinde kalmasını sağlamak.
2- Kariyer Merkezin’in düzenlediği etkinliklerden bahseder misiniz?
Kişisel Gelişim günleri, İş alanları tanıtım günleri, Kurumsal tanıtım günleri, Workshoplar, Seminerler ve Firmaların mülakatları akademik yıla yayılarak yapılmaktadır. Bu etkinliklerin hepsini iki yıldır Career Stalking adı altında gerçekleştiriyoruz. Kişisel gelişim günleri adı altında blok programlarımız yok ama tüm akademik yıla yayılan ve bunun içinde eylül başında başlayıp mayısın başına kadar etkinlilerimiz oluyor. Kişisel gelişim günleri öğrencilerin kendilerini tanımaları adına çok büyük bir adım. Zaten bence her şeyin başı kendinizi tanımakla başlıyor. Kendinizi tanıdığınızda hangi alana yönlelmek istediğinizi, hangi firmada veya sektörde çalışmak istediğini ve bu alanda çalışmak için kendine neler katmaları gerektiğini okulun ilk dönemlerinde öğrenirlerse mezun olduklarında elleri dolu ve herkesten birkaç adım önde başlayabilirler. Konuklarımızı davet ediyoruz, gelip burda alanında ünlü kişiler, sektörden kişiler burada gelip öğrencilere bilgiler veriyorlar. 29 Kasım da gelecek olan bir firmanın İK direktörü, “Kendinizi Ne Kadar Tanıyorsunuz” konu başlığı altında bir sunum gerçekleştirecek. İş alanları tanıtım günlerine mezunlarda katılabiliyorlar. Öğrenciler ve mezunlar İş hayatında yönelecekleri alanları ve sektörleri tanıma fırsatına sahip oluyorlar. Kariyer Fuarı her yıl Mart ayında düzenlenmektedir. Bu yıl 8 Mart 2018 de 20. Kariyer fuarımızı öğrencilerle buluşturmayı hedefliyoruz. Fuarımıza yaklaşık 40-45 arası kurum ve kuruluşun katılması hedeflenmektdir. Kurumsal Tanıtım Günlerinde firmalar gelip kendi kurumlarını tanıtmaktadırlar. Öğrencilerin, ne zaman firmalara iş ve staj için başvuru yapmaları gerektiğiyle ilgili ve hangi koşullarda başvurmalarını anlatmaktadırlar.
3- Yaptığınız etkinlikler her bölüme hitap ediyor mu? Çünkü, öğrencilerin bu konu hakkında kaygıları var.
Bazen öğrenciler yapılan fuarların sadece İşletme ve İktisat alanları ile ilgili olduklarını söylüyorlar fakat mesela Eczacıbaşı firmasının bir grafik tasarım mezununa da ihtiyacı var, öğrencilerin bunun bilincinde olup firmlara kendi alanlarıyla ilgili sorular da yöneltmeliler. Mesela İşletme mezunu olan bir öğrenci çok geniş alanlara yönelebiliyor, bu etkinlik sayesinde. Bu sadece İşletme bölümüne özel değil tabi ki İktisat öğrencisi veya AMER, ELIT öğrencisi olanlar da kendi alanları dışındaki alanları keşfeme fırsatını buluyorlar. Bu alanlara yönelmeleri için öğrencilerimizle daha çok mezunlarla ileişim sağlıyoruz ki soru sormaları daha rahat olsun. Bu etkinlik, öğrencilerin sektörleri tanıyarak, hangi sektörde staj yapmak istediklerini veya hangi sektöre yöneliceklerini daha iyi ve kolay br şekilde karar vermelerini sağlamaktadır.
4- Yeni Mezun Mülakat Simülasyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeni Mezun Mülakat Simülasyonu iki dönem sürmektedir. Güz döneminde başlayıp, bahar döneminde şubat gibi sona ermektedir fakat bu etkinlik kazananlar için ikinci dönem koçlukla devam etmektedir. Bu etkinlikte amaç, okulu bitirdikten sonraki süreçte karşılaşabileceği olaylar veya zorlukları daha pürüzsüz atlatabilmesi için yapılan bir etkinliktir. Son sınıf öğrencilerin katılabildiği bu etkinlikte, başvuru için yapması gerekenler özgçmişlerini ve kendileriyle ilgili çektikleri bir videoyu Kariyer Merkezine teslim etmek daha sonra bunlar tarafından değerlendirildikten sonra öğrenciler Kariyer Merkezi koordiatörleri tarafından randevu ile mülakata alınmakadırlar. İlk üç aşamadan sonunda ilk 20 veya 22’ye giren öğrenciler Şubat ayında gerçekleşecek olan Simülasyon etkinliğine girmeye hak kazanıyorlar. Kütüphanenin sanat galerisinde gerçekleşen simülasyon etkinliğinde öğrencilerden materyalleriye (powerpoint gibi) belli bi süre içinde sunum yapmaları isteniyor. Sunumu yaklaşık 10 adet İK yetkilisi veya alanında başarılı danışmanlar değerlendirmektedir. Sunum bitiminde firma yetklileri öğrencilere sorular yöneltmektedirler, öğrencilerin verdikleri cevaplar doğrultusunda firme yetkilileri tarafından verilen puanlarla değerlendirilmektedirler. Öğrencilerin topladıkları puanlar doğrultusunda ilk 10’a giren öğrenciler aynı gün içinde açıklanmaktadır. İlk 10’a giren öğrenciler, bahat dönemi için koçluk kazanmaktadırlar, bir bakıma lisans öğrencileri için iş hayatı ve kariyer alanında mentorluk yapmaya hak kazanmaktadırlar. Geçen dönemden 3 öğrenci hatırlıyorum kazanan, bunlardan biri Coca Cola firmasına altında çalışıyor, diğeri Avrupa Birliği projesinde yer aldı, üçüncü öğrencimiz ise Londra’da Master’a başladı. Bu projede yer alan öğrencilerin hepsi mezun olduktan sonraki süreçte bir firmanın İK yetkilisiyle mülakat hakkı kazanıyor. Projeye katılan bütün öğrenciler bahar döneminde gerçekleşecek olan “Kendi Markanı Yarat” adlı etkinliğe katılma hakkı kazanıyorlar.
5- Öğrencilere yaptığınız etkinlikler dışında iş hayatına hazırlamak için ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Özgeçmiş Bilgi Bankası, Bilketli öğrencileri ve mezunları için kurulan bir veri tabanıdır, okul ID numaraları ve STARS şifrelereiyle bu veri tabanına başvurabilirler, buraya yükledikleri özgeçmişlerinin üzerinde düzenlemeler yapıyoruz. Bu veri tabanına firmalar da başvuruda bulunabiliyorlar, ve öğrencilerin özgeçmişlerine ulaşabiliyorlar. Bu veritabanının amacı firmalarla öğrenciler arasında bir köprü oluşturmak. Kariyer.net veya Secret CV’nin Bilkent versiyonu diyebiliriz kısaca. Firmalar veri tabanından iş ve staj ilanları yayınlıyorlar, öğrenciler ve mezunlarda ilgilndikleri alanlara sistem üzerinden başvurabiliyorlar. Firmalar, Head Hunter olarak da çalışabiliyorlar bir öğrencinin özgeçmişini istediklerinde biz onlara bu veri tabanından bilgilerini gönderebiliyoruz. Öğrenciler ve mezunlar randevu yoluyla bize ulaşıp özgeçmişlerini kontrol ettirebilirler. Mülakat randevusu alıp Kariyer Merkezi yetkilileri tarafından mülakat provasına alınabiliyorlar, öğrenciler mezun olduktan sonra iş başvurularında mülakatta sıkıntı çekmesinler diye öğrencilerimize böyle bir hizmet sağlıyoruz. Bu mülakat sonucunda öğrencilerimize doğru yaptıkları veya yapmamaları gerektiği şeylerle ilgili geri bildirim veriyoruz. Kariyer merkezi olarak öğrenciler arasında herhangi bir bölüm ayrımı yapmıyoruz fakat bazen bölüm odaklı etkinliklerimiz olabiliyor mesela CV yazımı atölyesi etkinliği İşletme 3..-4. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirildi. Linkedin hakkında Turizm bölümüne koordinatörümüz sunum yaptı.
6- Son olarak düzenlediğiniz etkinliklerde öğrencilerin neler yapıp yapmaması gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Öğrenciler bu etkinliklere geldiklerinde en çok karşılaştıkları sorun ne yapmaları ve ne yapmamalrı gerekiyor. Bir firma yetkilisiyle tanıştıklarından çekinmeden akıllarındaki soruları sormaları gerekmektedir, hatta sorularını önceden yazıp gelmeleri onlar için daha faydalı olabilir. Firma hakkındakileri önceden araştırmak da çok önemli bir fakör gerek böyle görüşmelerde gerekse mülakta öncesinde. Bir İK yetkilisiyle ya da firma temsilcisiyle önden tanışmak mezun olduktan sonraki mülakatlarında öğrenciye büyük bir artı sağlamaktadır.