Bilkentte Engele Engel
Son yıllarda Avrupa Birliği'nden dolayı değişen yapı yönetmelikleri engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak şekilde yeniden düzenlendi. Bilkent Üniversitesi 1984 yılında kurulduğu ve yapıların büyük bir bölümünün 80'li ve 90'lı yıllarda yapıldığından dolayı engelliler düşünülerek yapıldığı söylenemez. Sonradan bu eski binalara modifikasyonlar yapılarak giriş rampaları, engelli tuvaletleri gibi engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak geliştirmeler eklense de bunlar şu an için yeterli değildir. Okulumuzda olan engelli öğrenciler okuldaki birçok binayı etkili bir şekilde kullanamayıp aynı zamanda bir kısım binayı da hiçbir şekilde, yardım almadan kullanamıyorlar. Peki Bilkent Üniversitesi yapıları engellilere ve yönetmeliklere acaba ne kadar uygun?
TRAFİKTE ENGELLENEN ENGELLİLER
Kampüsün engelliler açısından fiziksel yetersizliklerine öğrencilerin duyarsız hareketleri eklenince durum engelli öğrenciler açısından daha da zor bir hal alıyor.
Peki, engelliler kampüste nasıl sorunlarla karşılaşıyor. Örneğin engelliler için geçiş alanı olan kaldırımlara park eden sürücüler ve engelli park yerine park eden sürücüler engelli öğrencilerin kampüsteki yaşam olanaklarını iyice kısıtlıyor. Özellikle kaldırımı tercih eden veya zorunlu olarak burayı kullanması gereken arkadaşlarımız bu tarz sorunlarla kampüsümüzde her gün karşılaşıyor. Bugün yalnızca 1 saat içerisinde bu olaylara şahit olarak bu durumu fotoğrafladık. Güzel sanatlar fakültesi trafik sorumlusu Metin Şensoy, "Engelli yerine park edenlere ne kadar cezai işlem uygulasak da öğrenciler bu yasakları delmeye sürekli devam ediyor.” Engelli park yerine park yapılmasının caydırıcı hale getirilmesi için en yüksek ceza puanının bu cezaya verilmesi dahi öğrencilerin tutumunu değiştirmişe benzemiyor gibi gözüküyor. |
SINIFA GİREMEDEN NASIL OKUNUR
Binaların fiziksel şartları ve alınan derslerin her birinin farklı sınıflarda, farklı binalarda olması düşünülünce Bilkent Üniversitesi'nde bir engellinin okulunu düzenli bir şekilde okuyup bitirmesi imkansız gibi gözüküyor. Örneğin; A binası fiziksel engelli hiç bir öğrenci için uygun durumda değildir. Bu binaya ulaşabilecek ne bir rampa ne de bina içerisinde görme engellilerin sınıfların rakamlarını okuyabileceği braille alfabesi ile yazılmış tabelalar bulunuyor. Bir şekilde binaya girilmesi durumunda da üst katlara ulaşılabilecek rampa veya asansör bulunmuyor bu da engelli öğrencilerin hareketlerini büyük ölçüde etkiliyor. A binasının devamı olan MA binasında da aynı sıkıntılar mevcuttur yalnızca MA binası ile yanında bulunan anfilerin bulunduğu V binası bir tünelle birbirine bağlandığı için ve V binasının asansörü olduğu için V binasından MA binası 2. katına engelli bir arkadaşımız bu şekilde ulaşabilir
ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF DÜZENLEMESİ
Bilkent Üniversitei İşletme Bölümü, Bölüm Sekreteri Fulya Akmut, “Okul da kesinlikle engelli öğrencilerin mağdur edilmiyor ve tüm ders programları bu öğrencilere göre hazırlanıyor.” Akmut'tan edindiğimiz bilgilere göre “Engelli bir öğrenci dönem başında aldığı dersleri sekreterliğe bildirdiğinde sekreterlik öğrencinin bütün derslerini hangi bölüm dersi olduğu farketmeksizin kendisinin ulaşabileceği sınıflarda yapılmasını sağlıyor.” diyor. Engelli öğrenciler karşısında binaların fiziksel yetersizliklerinden dolayı zorlandıklarını belirten Akmut gene de bir şekilde bu durumu çözdüklerini dile getiriyor.
ENGELLİYE ÇÖZÜM VAR BİNAYA ÇÖZÜM YOK
Bilkent Üniversitesi Yapı İşleri Ve Teknik Daire Başkanlığından İç mimar Cenk Atmaca ise “Öncelikle Bilkent Üniversitesi binalarının çoğunun Avrupa Birliği yönetmeliklerinden çok önce yapılmasından dolayı ciddi eksiklikler var. Bu eksiklikler hem mimari açıdan çözülmesi çok zor eksiklikler, aynı zamanda maddi açıdanda rektörlüğe büyük meblağlara mal olacağı belirlenmiştir. Üniversitemiz öncelikli amacını eğitime verdiği için bütçesini dengeli kullanmak zorunda olduğu için böyle köklü bir değişikliğe gidecek imkana da sahip değildir” dedi. Yeni yapılan binalar da hiç bir sıkıntı olmadığını ve tüm yönetmeliklere uygun olarak yapıldığını belirten Atmaca, engelli hiç bir öğrencinin de mağdur edilmediğini belirtti. Örneğin yurtlarda kalan görme engelli bir öğrenci işletme bölümüne gidip gelirken sıkıntı yaşadığı için kendisine bir güvenlik görevlisi tahsis edildiği ve bu görevlinin hergün öğrenciyi yurdundan alıp bölümüne sonrasında da bölümünden yurduna kadar götürdüğünü ifade etti. Aynı zamanda 70. yurtta iki adet yeni engelli odası yapıldığını ve talep olması durumunda daha da fazlasını yapabileceklerini fakat genel olarak tüm kampüs çapında köklü bir değişikliğin şuan için imkanı olmayacağını söyledi.