Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Bilkent Üniversitesi, akademik başarılarının yanı sıra öğrencilerinin ruhsal sağlığına da özen gösteriyor. Bilkent Psikolojik Danışma ve Gelişim Merkezi (PGDM) Bilkent öğrencilerinin zihinsel, duygusal, sosyal potansiyelinin farkına varabilmesini amaçlıyor. Üniversitenin kuruluşundan bu yana hizmet veren bu kurum öğrencilerin ortak sorunlarını göz önünde bulundurarak birçok seminer veriyor bu seminerlere ek olarak bireysel görüşmeler ya da grup çalışmaları yapıyor.
Öğrenciler için sınav günleri stresli günler demek… Üstelik çoğu öğrenci strese gireceğim ya da başa çıkamayacağım diye kaygı taşıyor.PGDM, özellikle sınav dönemlerinde strese giren öğrenciler için stresle nasıl baş edileceğine dair seminerler düzenliyor. Toplam 7 psikologun görev yaptığı merkezde koordinatörlüğü Psikolog Nilgün Güler yapıyor.
Stres sosyal hayatı etkiliyor Üniversite öğrencileri yoğun sınav haftası nedeniyle uykusuz ve stresli haftalar geçiriyor. ‘Bilkent Üniversitesi yoğun bir üniversite ödevler, projeler, sınavlar, laboratuarlar jüriler vs o yoğun dönem öğrencilerin sosyal hayatlarını etkileyebiliyor’ diyen Uzm. Psk. Şule Atasoy dengeyi sağlayabilenler öğrenci sayısının da yüksek olduğunu belirtiyor.
Merkezdeki her psikologun haftalık 30 öğrenci ile spesifik olarak ilgilendiğinden bahseden Uzman Psikolog Şule Atasoy, sınav stresini aşma konusunda kişisel düşüncelerin önemli olduğunu belirtiyor. Atasoy'a göre düşünceler değiştiği takdirde duygu ve davranışın da değişebiliyor. Atasoy, sınav stresiyle başa çıkmada pek çok çalışmayla kanıtlanmış bir terapi yöntemi olan bilişsel davranışçı yöntemini gerek görüldüğü takdirde öğrencilere spesifik olarak uyguladığını ve olumlu sonuçlar aldığını dile getiriyor.
Olumsuz düşüncelerden uzaklaşın Öğrencilerin karşılaşabileceği gerek akademik gerekse sosyal zorlukları çözme amacıyla onların yanında yer almaya çalıştıklarını ayrıca öğrencilere alternatif düşünce yollarını öğreterek onları pozitif yönde etkilemeyi amaçladıklarını söyleyen Uzm. Psk. Şule Atasoy “ Stres ve baskı altındayken olumsuz düşünceler zihnimizi boşaltmamız için fayda sağlamıyor tam tersine öğrencilerin odaklanamaması, hatırlayamama gibi problemleri beraberinde getiriyor ya da sınav zor olacak, dersten kalacağım veya okulumu bitiremeyeceğim gibi düşünceleri zihinlerine yerleştiriyor. Duygularını ve davranışlarını etkiliyor ve bu olumsuz düşüncelerden dolayı da daha çok stres altında hissediyoruz ”diyor.
PGDM’ den herkes yararlanabilir mi randevu nasıl alınır? PGDM'den üniversitede aktif okuyan öğrenciler ve personel yararlanabiliyor. Merkezde sadece psikolojik problemlerle değil; aynı zamanda öğrencileri zorlayan çeşitli problemlerle de görüşmeler sırasında dile getirilebilir. Oda arkadaşlarıyla problemler, özgüven eksikliği, cinsel yönelim problemleri, yas gibi konularda da danışmanlık hizmetinden yararlanılabilir. Bireysel başvuru sonrasında öğrenci dosyasının da doldurulması gerekiyor. Dosya doldurulduktan sonra uygun saatlere göre randevu ayarlanıyor. Kampüs içinde gizlilik PDGM, Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüste Lojmanlar 20. Blok Daire:5-6-7-8 de yer alıyor. Merkez, hafta içi her gün 08.30 – 17.30 saatleri arasında öğrencilere hizmet veriyor. Ayrıca merkezden alınan yardım hakkında üçüncü şahıslar bilgilendirilmiyor.