İŞSİZLİK KAPIYA DAYANDI
Günümüzün Türkiye’sinde ekonomik şartların olumsuzlaşmasıyla beraber işsizlik problemi çığ gibi büyüyor. Kuşkusuz öğrenci ve aileleri bu problemden en az etkilenmek için doğru okulları seçmeye çalışıyor aslında birçok kaynak gösteriyor ki Bilkent Üniversitesi öğrencileri bu problemden en az etkilenen kesim arasında.”Bilkent Üniversitesi öğrencileri, konularında son derece iyi yetişmiş, sosyal becerileriyle de öne çıkan bireyler olarak diploma alırlar. Güvenli bir geleceğe adım atarken, başarının ve mutluluğun anahtarı ellerindedir” sloganıyla öğrencilerine olabilecek en büyük katkıyı sağlamaya çalışan Bilkent Kariyer Merkezi; gerek paylaştığı bilgilerle gerekse paylaştığı istatistiklerle Bilkent Üniversite mezunlarının iş haritası hakkında bizlere epeyce bilgi sağladı. Ayrıca Kariyer Merkezi; öğrencilere danışmanlık hizmeti vermek için kapılarını her zamana sonuna kadar açmış bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde 15 yaşından büyüklerde işsiz sayısı 2017 yılı şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi arttı. İşsiz sayısı 3 milyon 715 bin kişi olurken, işsizlik oranı da 1,6 puan artarak yüzde 12,1’e yükseldi. Bu oran, işsizliğin yüzde 12,8 olduğu Mart 2010'dan beri en yüksek işsizlik oranı.
"EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYOR BU DA KUŞKUSUZ İŞSİZLİĞE YANSIYOR"
Türkiye’de işsizlik sorununun ekonomiyle tam bağlantılı olduğu, öğrencilerin bir kısmı tarafından üzücü bir şekilde belirtildi. İşletme fakültesi son sınıf öğrencisi Ayşenaz Arslan bu konu hakkında fikirlerini böyle paylaştı,”Birincisi bu son yıllarda olan terör olayları ve dış ilişkilerden dolayı ekonomi kötüye gidiyor, dolar arttı vs. bununla birliktede firmalar daha fazla işçi almak yerine aksine işçi çıkarmaya başladı. Çünkü onlarda para vermek istemiyorlar. Bir diğer önemli faktörde kuşkusuz ki düzensiz eğitim sistemi. Ülkemizde meslek liselerinin fazla değer görmemesi, meslek liseleri daha arttırılmalı böylece yeni iş alanları oluşmalı, işsizliğin bu şekilde azalacağını düşünüyorum.”
"KALİTESİZ EĞİTİM VEREN PEKÇOK ÜNİVERSİTE AÇILDI"
Ülke çapında gün geçtikçe yeni eğitim kurumları açılıyor özellikle İstanbul ve Ankara’da çok sayıda yeni üniversite mevcut; fakat bu üniversitelerin eğitim kalitesi tartışılan bir konu. Bende taze üniversite mezunu olarak bu işsizlik oranına katılmış bulunmaktayım ne yazık ki diyen; Bilkent mezunu Ömer Faruk Artun sözlerine şöyle devam etti; “işsizliğe yol açan faktörün kesinlikle yetersiz istihdamdan kaynaklandığını düşünüyorum, ülkemizde uygulananan eğitim sisteminin problemleriyle birlikte de bu sorun doruk noktalara ulaşıyor çünkü son yıllarda kalitesiz eğitim veren çok fazla boş eğitim kurumları açıldı(üniversiteler) ve buralardan mezun olan gençlerin iş hayatına yeterince hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum bu sebeple de firmalar bu gençlere fırsat vermiyor.”
"İŞ YOK DEĞİL, İŞ BEĞENMEME VAR!"
Kesinlikle ülkemizde ki işsizlik sorunu yıllardan beri süregelen çok önemli bir konu diyen siyaset bilimleri öğrencisi Kaan Çatalpınar. “Birçok genç ilerideki hayatında kendinin nasıl bir gelecek karşılayacağını kestiremiyor. Fakat ben işsizliğin en önemli sebeplerinden birini iş beğenmeme olarak görüyorum. Aslında yeterince iş var fakat insanlar iş seçiyor gerek maaş, gerek iş olanaklarını bahane ederek. Fakat hayat şartlarının bu denli ağır olduğu bir ortamda, iş beğenmemenin bir lüks olduğunu düşünüyorum, iş yok değil, iş beğenmeme var”!.
"DAYIN VARSA RAHATSIN ÇÜNKÜ FİRMALAR ZOR BEĞENİYOR"
Üniversite mezunları arasında işsizlik büyüme gösterirken bazı öğrenciler ise torpil konusundan şikayetçi.Gençler arasında ki işsizliğin artış sebebinin kesinlikle rekabetçi ve zor çalışan beğenen firmalar olduğunu düşünen ekonomi 3.sınıf öğrencisi Deniz Yıldız, “gerçekten iyi bir iş de çalışmanın günümüzün Türkiye'sinde çok zor olduğunu biliyorum.O kadar çok üniversite mezunu olup ta iş bulamayan genç var ki bu beni de çok tedirgin oluyor ve biliyoruz ki torpilin olduğu yerde çok rahat ve çile çekmeden iş bulmak mümkün.. dayın varsa rahatsın.. çokça böyledir, fakat gerek yetersiz eğitim sistemi gerek ekonomik durum torpili olmayanları çok zorluyor kuşkusuz.”Fakat Bilkent kariyer merkezi tam bu noktada verdiği tavsiye ile torpil gerçeğini aşmanın yolunu kendini yetiştirme, öğrenme ve öğrendiği bilgileri iş hayatına aktarmak olarak belirtiyor.
"Meslek sahibi olmak, iş sahibi olmaktan daha önemli"
Ülkemizde meslek sahibi olmanın önemi gün geçtikçe artıyor, araştırmalar gösteriyor ki bir öğrencinin istemediği bir bölümden mezun olmasındansa gerçek anlamda bir meslek sahip olması çok daha büyük öneme sahip. Mühendislik fakültesi Makine mühendisliği son sınıf öğrencisi Anıl akan haberin en can alıcı yorumunda bulunarak aslında kalifiye elemanların istihdam alanındaki yeri hakkında insanlara farklı bir bakış açısı kazandırdı ve sözlerini şöyle aktardı,”evet işsizlik oranı çok yüksek fakat bu tamamen gençlerin iş beğenmemesi yüzünden olduğunu düşünmekteyim. Bir makine mühendisi adayı olarak güzel firmalarda çalışmak istiyorum elbette bu konuda meslek liselerinin yetersizliği ve olanlarında gençler tarafından tercih edilmemesi kuşkusuz ki işsizliği arttırmaktadır çünkü Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için kalifiye elemanlar çok önemli iyi bir iş bulmak, iyi paralar kazanmak için illa üniversite mezunu olmakta şart değil, yeterli mesleki eğitim sayesinde hem gençler kolayca iş bulabilir hem de firmalarımız gençlerden faydalanabilir.
İstatistikler gösteriyor ki; Bilkent mezunları iş bulma konusunda birçok üniversiteden daha şanslı durumda. En azından istedikleri gelecek konusunda atmaları gereken adımı Bilkent gösteriyor. Bilkent mezunları mühendislik ve işletme fakültesi nüfusunun fazla olması sebebiyle genellikle mühendislik, banka, denetim firmalarında iş buluyor. Bilkent Kariyer Merkezinin paylaştığı istatistiklerin ışığında Bilkent öğrencileri çoğunlukla ASELSAN, Türk Telekom, Akbank firmalarının satış, mühendislik ve denetim bölümlerinde çalışıyor. Kariyer Merkezinin paylaştığı diğer ilginç bilgi ise şöyle; Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin %30luk kısmı aile şirketlerinde çalışmayı sürdürüyor bu da gösteriyor ki işleri hazır gibi görünse de iyi bir eğitim almaları aileler için önemli, hatta ileri gidip yurtdışı eğitim fırsatlarını kullanıp, aile şirketlerine geçen öğrenci sayısı bir hayli fazla.