Bilkent yurtlarında yeni bir döneme mi giriliyor?
Bilkent Üniversitesi’nde 2019-2020 eğitim yılı ile birlikte faaliyete açılan yeni yurt, beraberinde birçok soruyu da getirdi. Plan ve işleyiş olarak diğer kampüs yurtlarından oldukça farklılık gösteren yeni yurt, öğrencilerden gelen pek çok soruna ve yer sıkıntısına çözüm amacıyla yapılmasına rağmen ilk yıl yurdun kapasitesinin sadece yüzde altmış beşinin dolması ile yeni yurt birçok açıdan merak konusu oldu.Bizde bu merakları gidermek amacıyla yurtlar müdürü Ahmet Tevfik Hamamcı’yı ziyaret ettik. Bilkent Üniversitesi kampüsü yeni eğitim yılını yeni bir yurt ile karşıladı ancak yeni yurt gerek plan, gerek işleyiş tarzı olarak öğrencilerin alışık olduğu diğer yurtlardan oldukça farklılık gösterdi. Asıl amacı gittikçe artan öğrenci sayısıyla oluşan yer sorununa çözüm olmak olan yeni yurt, ilk yıl kapasitesinin sadece yüzde altmış beşini doldurdu. Bilkent Yurtlar Müdürü Ahmet Tevfik Hamamcı, yeni yurdun, okulun yurtlar için yeni bir döneme girdiğinin ilk habercisi olduğunu belirtti. “ Yeni yapılan yurt ile Bilkent Üniversitesi uluslararası yurt standartlarına yönelik ilk adımını atmıştır.” diyen Hamamcı, diğer yurtlarda tuvalet ve banyo alanlarının ortak olduğunu ama uluslararası standartlara bakıldığında artık bunun kalmadığını, yeni yurdun en önemli özelliğinin bu standartlar baz alınarak, banyo ve tuvalet sorununa çözüm getirilerek öğrencilerin hayat ve eğitim kalitesini yükseltmek olduğunu söyledi.
“ Bu paraya değer ama benim param yok”
En çok merak edilen sorulardan biri olan yurdun yüksek fiyat yüzünden mi dolmadığı sorusunu kendisine yönelttiğimiz Hamamcı, bunun bir kriter olmadığını, bütün yurtların ilk açıldığı yıl kapasitesinin yarısını bile doldurmadığını söyledi. Bunun biraz da alışma ile ilgili olduğunu söyleyen Müdür Bey, ücretin rastgele karar verilmediğini, tüm yurtların fiyat-performans açısından incelenerek en uygun ücretin belirlendiğini, zaten Bilkent Üniversitesi’nin bir kar amacı olmadığı düşüncesini, yeni yurtta kalan yüz kapsamlı burslu öğrenciyi örnek göstererek destekledi.Yurdun yüksek fiyatlarının yurdun doluluğuna etki etmediği düşüncesinde olduğunu da sözlerine ekledi. Öğrencilerden gelen geri bildirimlerin “ bu paraya değer ama benim param yok” şeklinde olduğunu belirterek, gelecek yıllarda arz talep doğrultusunda fiyat açısından bir düzenlemeye gidilebileceğini de sözlerine ekledi.
“Öğrencilerden gelen en büyük şikayet…”
Yaklaşık 4.600 öğrenciye ev sahipliği yapan Bilkent Üniversitesi yurtları, kendini yenilemeye devam ediyor. Şimdiye kadar öğrencilerin en büyük probleminin odalarında rahat ders çalışamaması ve konsantrasyon eksikliği olan Bilkent, yeni yurt dönemi ile bu sorunu çözmeyi hedefliyor. Sırayla her yurdun uluslararası standartlara göre yenileneceği, kaç kişilik oda olursa olsun her öğrencinin kendine ait rahat bir çalışma ortamının olacağı yeni bir yurt dönemine giriliyor. En büyük amaçlarının öğrencilerin hayat ve eğitim kalitesini Bilkent Üniversitesi’ne yakışır şekilde yükseltmek olduğunu belirten Hamamcı, bu amaç doğrultusunda yeni projelerin sırada olduğunu ifade etti