[email protected]
ODTÜ ve BİLKENT Cebirsel Geometri için birleşti
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Bilkent Üniversitesi’nin beraber düzenlediği cebirsel geometri seminerlerinin 15’incisi bu yıl 7 Mart’ta başladı. 23 Mayıs’a kadar sürecek olan seminerlerde, Bilkent Üniversitesi ve ODTÜ’den katılan öğretim üyeleri konuşmacı olarak yer alacak. Bilkent ve ODTÜ’deki konferans salonlarında yapılacak etkinlik tüm matematik severlere ve cebirsel geometriye ilgi duyan üniversite öğrencilerine açık.
Bu yıl 15’incisi düzenlenen, ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi’nin beraber düzenlediği cebirsel geometri seminerleri 7 Mart’tan.23 Mayıs’a kadar sürecek..Bilkent ve ODTÜ‘lü katılan Matematik öğretim üyelerinin konuşmacı olarak yer alacağı ücretsiz etkinlik, cebirsel geometriye ilgi duyan tüm üniversite öğrencilerine açık. Konuşmacılar arasında Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin yakından tanıdığı, öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Sinan Sertöz de bulunuyor.
Denklem sistemlerinin çözüm kümeleri, doğrular, çemberler, paraboller, kelebek eğrileri gibi matematiksel nesneleri içeren cebirsel geometrinin karmaşık analiz, topoloji, sayılar kuramı gibi matematiğin diğer dallarıyla yakın ilişkisi bulunuyor. Cebirsel geometri alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Sertöz, bu seneki seminerlerde, diğer yıllarda olduğu gibi katılımın büyük olacağını düşünüyor. Sertöz, cebirsel geometri alanında yüksek lisans yapan ve yapmayı düşünen öğrencilerin büyük ilgi göstereceğini ve bu seminerlere katılanların, cebirsel geometriyi tanıyabilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri önemli bir fırsat olduğunu belirtiyor. Bu seminerlerde, matematiğe ilgi duyan öğrencilerin, matematiğin ne kadar derin bir alan olduğunu anlayabileceklerini ifade eden Prof. Dr. Sertöz, “Cebirsel geometrinin sonradan sevilemez, aksine seven öğrencilerin yüksek lisans yapması gerekli” diyerek bu alanda yüksek lisans yapmayı düşünen son sınıf öğrencilerinin seminerlere mutlaka katılması gerektiğini belirtiyor.
ODTÜ-Bilkent Cebirsel geometri seminerlerinin ilk yarısı torik çeşitlere, ikinci yarısı ise deformasyon teorisine ayrılacak. Konuşmacı olarak çoğunlukla ODTÜ Matematik öğretim üyeleri Prof. Dr. Mesut ŞAHİN ve Prof. Dr. Emre Coşkun kürsüde olacak. Seminerde kullanılacak temel kitaplar ise Torik Çeşitleri, Cox, Küçük ve Schenck, matematik vol 124, Cebirsel Programlarının Deformasyonları, Edoardo Sernesi, Springer-Verlag, 2006 olarak belirlendi. Katılımcılar, kaynak kitapları, Bilkent de meteksan’dan, ODTÜ’de ise book store’dan alabilirler. Bilkent ve ODTÜ’deki konferans salonlarında yapılacak etkinlik tüm matematik severlere ve cebirsel geometriye ilgi duyan üniversite öğrencilerine açık. Ayrıntılı bilgi için ve detaylı program için www.bilkent.edu/.trag-all-talks-speaker.htm’den bilgi alabilirsiniz.