Bilka bir diğer adıyla 76. Yurt Kantini Bilkent Üniversitesi’nde yurtta kalan öğrencilerin sık uğradığı bir yer. Cuma geceleri hariç 7/24 açık olması, gerekse merkez kampüs yurt bölgesinin tam ortasında olması yurt öğrencileri için burayı uğrak bir yer yapıyor. Özellikle yurttan gece pijama terlik çıkıp burada bir çay içmenin keyfi bambaşka. Ayrıca yemek, atıştırmalık ve içecek dışında şarküteri ürünleri, kişisel bakım ve temizlik malzemeleri de satılıyor. Bilkayı sevenler kadar sevmeyenler de var. Bazı öğrenciler gece olduğunda başka bir alternatif olmadığı için bile geldiklerini söylüyorlar. Özellikle her geçen seneye göre artan fiyatlar öğrencilerin en büyük şikayeti. Peki, Bilka’nın sorunları neler, yemek kalitesi nasıl, hijyenik açıdan yeterli mi, artan fiyatlar hakkında öğrenciler neler düşünüyor gibi sorulara cevap bulacağız.
Bilka okulun diğer kafeteryalarına göre daha farklı bir işleyişi var. En önemli özelliği ise 7/24 açık olan tek kafeterya olması. Bu durum ise yurt bölgesinde olmasından kaynaklanıyor ve yurtta kalan pek çok öğrenci en yakın seçenek olarak Bilka'yı tercih ediyor. Sabah akşam pijama ve terliklerinizle rahat rahat gelebileceğiniz bir kafeterya. Ancak Bilka, Cuma geceleri genel temizlik yapıldığı gerekçesiyle saat 23:00 da kapatılıyor. Öğrenciler genel temizliğin niye Cuma günü yapıldığından şikayetçi. Hafta içi her gece açık olan Bilka'nın cuma geceleri kapalı olması öğrencilerde genel bir huzursuzluk yaratıyor.
Bilka'nın oldukça zengin bir yemek menüsü var. Asıl önemli bir özelliği bir yemeği farklı bir şekilde satabiliyor olması. Örnek vermek gerekirse bir ayvalık tostunu normal ekmeğinde, bazlama ekmeğinde ya da yarım ekmek içine isteyebiliyorsunuz. Bilka'da otururken “yarım ekmeğe hamburger” gibi sipariş duyulması mümkün. Daha önce hiç denemediğiniz yemek kombinasyonlarını Bilka'da görebiliyorsunuz.
Bilka'nın kampüsteki diğer kafeteryalardan ıbir diğer farklılığı ise ana yemek dışında sunduğu diğer yiyecek seçenekleri.. Bilka'da satılanlar arasında kahvaltılıklar, tostlar, ana yemekler, abur-cuburlar hatta şarküteri ve süt ürünleri de mevcut. Aynı zamanda Kampüs üzerinde, şampuan, traş kremi, tuvalet kağıdı gibi kişisel bakım malzemeleri ve temizlik ürünleri satılan tek adres yine Bilka. Belki de yaşamak için tüm ihtiyaçlarınızı Bilka'dan karşılayabilirsiniz.
BİLKA'DA FİYATLAR SÜREKLİ ARTIYOR
Restoran ve kafetaryalarda yıllık ya da iki yılda bir yapılan fiyat artışları oldukça normal bir durum. Özellikle son dönemlerde euro ve dolar kurlarının artışı fiyat artışlarında önemli bir rol oynuyor. Bilka'da ise bu durum olağandan biraz daha fazla. 2014-2015 yılına göre neredeyse tüm ürünlerde bir fiyat artışı görmek mümkün. Örneğin, en çok tüketilen su 75 kuruştan 85 kuruşa, çay ise 50 kuruştan 75 kuruşa çıkmış durumda. Geçen seneye göre yaptığım diğer bir kıyaslama ise yiyeceklerde uygulanan fiyat artışı. Örneğin geçtiğimiz sene 6,5 TL ye satılan Ayvalık tostu bu sene 8 TL ye çıkmış durumda.
“FİYATLAR ÇOK YÜKSEK”
İletişim ve Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencisi Oğuzcan Gülçen Bilka'nın fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirtti. Oğuzcan, Bilka'nın fiyatlarını bir önceki seneye göre anormal derecede arttırdığını düşündüğünü belirtti. Burasının bir öğrenci kantini olduğunu vurgulayan Oğuzcan fiyat politikasının değişmesini gerektiğini belirtti.
BİLKA BİR BAKIMA BİR TEKEL”
İktisat Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mehmethan Bayar Bilka'nın okulda tekel olarak satış yapan bir kafeterya olduğu görüşünde. “Kampüs içinde şarküteri, temizlik ve kırtasiye malzemeleri satılan tek kafeterya” olduğunu söyleyen Mehmethan, Bilka'nın bu durumu kendi açısından çok iyi kullandığını ve rekabet etmediği için istediği fiyat politikasını uygulayabildiğini söyledi.
YEMEKLERİNDEN MEMNUNUM, ÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN OLDUKÇA YETERLİ”
Bilgisayar Teknolojosi ve Bilişim Sistemleri Bölümü 2. sınıf öğrencisi Hikmet Baş ise Bilka'nın yemek seçeneklerinden oldukça memnun: “Gözlemesi, ızgara köftesi, tostları, tavuk yemekleri var," diyen Hikmet, Bilka'da "Ayrıca bant, kalem, şampuan gibi ihtiyaç malzemeleri de satılıyor" olmasının da avantajlı olduğunu belirtiyor.
“NEDEN CUMA GÜNLERİ KAPALI?”
İletişim ve Tasarım Bölümü 4. sınıf öğrensi Koray Genç Bilka'nın Cuma günleri kapalı olmasına anlam veremediğini söyledi. “Cuma günlerinin sosyal açıdan daha dolu” diyen ve öğrencilerin daha çok dışarı çıktığı bir gece olduğunu vurgulayan Koray, neden hafta içi başka bir gün değil de Cuma günleri erken kapattıklarını merak ettiğini söyledi.
“HEMEN HEMEN ARADIĞI HERŞEYİ BULABİLECEKLERİ BİR YER”
Bilka'nın çalışanlarından biri olan Berat Umut Bilka'da çalıştığından ve ortamın kalabalığından memmun olduğunu söyledi. Ayrıca 3 vardiya olarak çalıştıkları belirten Berat 24 saat açık olmanın önemli bir avantaj olduğunu vurguladı.
“BİZ YEMEK DIŞINDA DA ÜRÜN SATMAK ZORUNDAYIZ”
Berat Umut kampüsteki kafeteryaların kişisel bakım ve temizlik ürünlerini satmasının gereğinin olmadığını ancak kendilerinin satmak zorunda olduğunu belirtti. Gerekçe olarak kampüs bölgesinde yer almalarını gösterdi.