BİLCEM’DEN YERLİ UÇAĞA GÖRÜNMEZLİK ZIRHI
Eren Koca
http://www.gazetebilkent.com/author/ekoca/
[email protected]
22 Nisan 2014
Bilkent Üniversitesi Bilişimsel Elektromanyetik Araştırma Merkezi (BİLCEM), Türk havacılığında çığır açacak bir çalışma yürütüyor. Merkezin bu çalışması başarılı olduğu takdirde Türk Hava Kuvvetleri dünyada sadece birkaç örneği bulunan hayalet uçaklara sahip olacak.
Türk Hava Kuvvetleri savunma teknolojisinde dünya standartlarını yakalamak hedefiyle, yaşı ilerleyen T-38 eğitim ve F-16 savaş uçaklarının yerine son teknolojiyle donatılmış yeni nesil muadillerini koymayı planlıyor. Bu doğrultuda, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen yerli uçak projesinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) ile BİLCEM ortak bir çalışma yürütüyor. 2030 sonunda tamamlanması beklenen projeyle Türkiye dünyada radara yakalanmayan hayalet uçak üretebilen sayılı ülkeler arasına girecek.
TAI ile ortak yürütülen proje kapsamında, BİLCEM araştırmacılarının üzerinde çalıştığı sistem, uçak tarafından saçılan ve özellikle savaş uçaklarının yerlerinin kolaylıkla belirlenmesine neden olan radar sinyallerinin hesaplanmasını son derece karmaşık bir hale getiriyor. Araştırmacıların bir diğer hedefi ise uçakların radarlar tarafından tespit edilmesini sağlayan RCS özelliğini mümkün olduğunca azaltarak uçağın tespit edilme olasılığını en aza indirmek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BiLCEM Direktörü Levent Gürel, merkezin TAI tarafından tasarlanan bu uçaklara uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları elektromanyetik modelleme sistemleriyle katkı vereceklerini dile getirdi.
Hayalet uçaklar radara yakalanmıyor
Hayalet uçakların radara yakalanma olasılığı sıfır değil ancak bu olasılık normal uçaklara göre çok daha düşük. Radar dalgalarını geldikleri yönden farklı yönlere yansıtacak şekilde düzenlenmiş değişik açılı gövde yapısı ve uçağın çeşitli yerlerine yerleştirilmiş radar dalgalarını emici bir madde ve radar dalgalarını karıştıran elektronik sistemler sayesinde normal uçakları 150 kilometre uzaklıkta tespit edebilen radar sistemleri, hayalet uçakları sadece 3 kilometrede fark edebiliyor. Bu mesafeden sonra da uçağı herhangi bir füzeyle etkisiz hale getirme imkanı ortadan kalkıyor. Günümüzde bu özelliğe sahip olan ve “hayalet uçak” ismiyle anılan sadece Amerika Birleşik Devletleri yapımı F-22 Raptor ve B-2 Bomber modelleri bulunuyor. 2030 yılında tamamlanması öngörülen proje gerçekleştiği takdirde, Türkiye hayalet uçaklara sahip hava filosu bulunan sınırlı sayıda ülkelerden birisi olacak. ABD dışında Rusya, Çin ve Hindistan da kendi hayalet uçaklarını kullanmaya hazırlanıyor.
BİLCEM'in Başarıları Yeni Değil
2006 yılından bu yana yaptığı pek çok proje ile adından söz ettiren BİLCEM son olarak 2009 yılında en çok bilinmeyenli denklem çözümünde kendine ait dünya rekorunu bir yıldan az bir sürede iki katına çıkarmasıyla gündeme gelmişti. Geliştirdiği çözümleri ulusal savunma sanayii ve sivil elektronik sektörüne yönelik araştırma projelerinde kullanan BiLCEM’in uzaktan algılama, radarlar, antenler, uydu teknolojisi, nanoteknoloji ve paralel süper bilgisayarlar gibi alanlarda yürüttüğü çalışmalar hem savunma hem de sivil amaçlara hizmet ediyor.
EREN KOCA
20901873