ÇAYYOLU METROSU HALKI YARI YOLDA BIRAKTI!
Gizem Kızılcık
[email protected]
22.04.2014
On iki senelik bir bekleme sürecinin ardından 13 Mart 2014 tarihinde kullanıma açılan Çayyolu metrosu, kullanıcılarını hayal kırıklığına mı uğratıyor? Metronun yavaş gittiğinde şikayetçi kimi Çayyolu sakini metro yerine eskiden kullandıkları dolmuş ve otobüs hatlarına döndüklerini belirtirken, beklenenden 10 ay önce açılan metronun güvenliğinden de şüphe ediliyor.
On iki yıl önce temeli atılan Kızılay- Çayyolu metro hattı 13 Mart 2014 tarihinde başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı açılış töreniyle geçtiğimiz mart ayında kullanıma açıldı. Toplam 16 bin 590 metre hat uzunluktaki ve 11 istasyondan oluşan Çayyolu metrosu uzun soluklu bir bekleyişin ardından daha ilk ayında kullanıcıları tarafından birçok eleştiriye maruz kaldı. Metro yüzünden sıkıntı yaşayan Çayyolu halkı eski ulaşım araçlarına geri dönüyor. Metronun yavaşlığı, erken kapanan bilet gişeleri, yanlış adlandırılan duraklar, park yeri sorunugibi nedenler metroyla ilgili temel şikayetler arasında.
Neden çok yavaş?
İlk açıldığında 25 dakika sürmesi planlanan Kızılay-Çayyolu metro hattının 40-45 dakikayı bulması Çayyolu halkını tedirgin ediyor. Yavaşlığın teknik bir arızadan kaynaklanabileceğini düşünen Çayyolu sakinleri metro hattını kullanmamayı seçiyor.
Serap Başbuğ-Muhasebeci (57):“Yaklaşık 12 senedir Çayyolu’nda oturuyorum. İşyerim Bilkent'de. Açıldığından beri sadece bir kere metroyu kullandım. Çok yavaş gittiğini fark ettim ve bunun bir teknik arızadan kaynaklandığını düşünüyorum. Çayyolu metrosunun güvenli olduğuna inanmıyorum. Çayyolu metro hattın yapımı sırasında gerçekleşen yol çökmesi ve bir kişinin çukura düşerek ölmesi, açılışı birkaç hafta önce yapılan ODTÜ yolundaki çökme gibi olaylar unutulacak gibi değil. Ben çevremdekileri de kullanmamaları konusunda tembihliyorum. Dolmuş ve otobüs kullanımı çok daha güvenli.”
“Biletsiz kaldım!”
Çayyolu sakinlerinin şikayetçi olduğu başka bir konu ise bilet satış gişelerinin erken kapatılması. Son metro seferinin saat 00.00 olduğu hattın gişeleri saat 20.00'de kapatılıyor. Bu da gişeden bilet satın alabileceğini düşünerek geç saatlerde metro istasyonuna ulaşan biletsiz yolcuları zor durumda bırakıyor.
Hande Karakurt-Öğrenci (23): “Üniversiteye başladığımda Çayyolu’na taşındık, metronun açılması beni çok sevindirdi, ODTÜ kavşağındaki trafik yüzünden çok sıkıntı çekiyordum fakat geçen gün kütüphane çıkışı metroyu kullanmak istediğimde bilet satış gişelerinin sekizde kapatıldığını öğrendim. Kartım olmadığı için metroyu kullanamadım. Bence gişelerin sekizde kapatılması ve bir alternatifin sağlanmaması büyük bir eksiklik.”
Durak isimleri yanlış yönlendiriyor!
Başka önemli bir konu da durak isimleri. Bulunduğu yeri tam yansıtmayan durak isimleri metro kullanıcılarına zor anlar yaşatıyor. Duraklar ise Ümitköy, Çayyolu 1-2, Koru olarak belirlenmiş durumda, ancak henüz ayrıntılı bir harita sunulmaması yolcuların yanlış duraklarda inmesine yol açıyor. Durak çıkışlarının merkezi değil tenha bölgeler olması da şikayetler arasında.
Hakan Önder – Esnaf (37): “Maalesef durak isimlerinde bir yanılsama var. Özellikle bölgeyi bilmeyenlere açıklamak lazım. Ümitköy çıkışı Eskişehir yoluna bakıyor ve aslında Ümitköy’ün girişi olarak adlandırılması gerek. Sonraki Çayyolu durağı ise, yine Ümitköy aslında, onun adı Gordion olmalıymış. Gordion’un önüne çıkıyor yalnız birden fazla çıkış olduğu için kafa karışıyor. Eğer Ankaralılar Caddesi'nin çıkışından çıkarsanız Kafkas sitesinin biraz ilerisine çıkıyorsunuz. Hem Ümitköy hem de Çayyolu çıkışları tenha ve tarla görünümlü yerlere çıkıyor.”
Park yeri sıkıntısı!
Metro hattıyla ilgili sıkıntı duyanlar sadece sıradan vatandaşla sınırlı değil. Ana muhalefet partisi CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de Burcu Oral Evren' e yaptığı açıklamada park yeri sıkıntısını dile getirdi. Gök, Çayyolu Metrosu'nun son durağında şu anda sadece 80 - 90 araçlık bir otopark alanı bulunduğunu belirterek, son durakta Batıkent- Sincan hattında görülen yığılmaların benzerinin bu hatta da yaşanacağını iddia etti ve “Ayrıca hattı kullanacak yolcular için gerekli otopark çalışması yapılmadı,” diye konuştu. Gök, "Tam 10 yıl önce açılması gereken bir hattı. Aynı anda üç hattın inşaat çalışmalarının başlatılması nedeniyle Ankaralıların 10 yılı heba oldu.” diyerek metroda halkın yaşadığı sorunlardan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i sorumlu tuttu.