Beyza Özgöde, Cansu Saraç
Bu yıl da, üniversite sınavlarının son günlerinin yaklaşması, üniversite bölüm tercih döneminin habercisi niteliğinde. Hem adayları hem de velileri zorlu bir üniversite tercih dönemi bekliyor. Tercih sıralaması ve kafalarda oluşan üniversiteler hakkındaki soru işaretleri, neredeyse bütün öğrenci ve velilerin korkulu rüyası olmuş durumda. Hangi bölümü seçeceğine karar veremeyenler, çocuğunu farklı bir şehre göndermek istemeyenler, özel okul için vereceği paranın değip değmediğine karar veremeyenler, yakın bölüm dalları arasındaki farkı kestiremeyenler ve daha birçok bilinmeyenler… İşte bu soruların cevabı, üniversite tanıtım turlarıyla son buluyor. Bu hizmeti veren kurumlardan birisi de Bilkent Üniversitesi.
Bilkent Üniversitesi tanıtım turları son yıllarda çok fazla talep görüyor. Üniversite Bilgi ve Tanıtım Ofisi bünyesindeki gönüllü öğrenciler tarafından her yıl Temmuz ayında düzenlenen yaz turları ve bütün yıl düzenlenen tanıtım turları, tüm ziyaretçilerin katılımına açık olarak hizmet veriyor.
Yaz turlarında ne yapılıyor?
Bilkent’i yerinde görmek ve bölümler hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla kampüse gelen ziyaretçileri rehber öğrenciler karşılıyor. Lisans programlarını daha yakından tanımak isteyen adaylar ve veliler için Rektörlük Binası’nda bir tanıtım alanı kuruluyor. Turların da başladığı bu alanda, adaylara tercihlerinde fikir vermek için her fakülte ve yüksekokuldan rehber öğrenciler görev alıyor. Ziyaretçilere bölümler, derslikler, yurtlar, kütüphane, laboratuvarlar, atölyeler, spor salonları gezdiriliyor ve üniversitenin bölümlerine ilişkin bilgiler aktarılıyor. Üniversite hakkında merak edilen tüm sorular halen eğitim gören öğrenciler tarafından doğrudan cevaplanıyor. Böylece bilgiler daha gerçekçi ve tatmin edici nitelikte oluyor. Bilgi ve Tanıtım Ofisi’nin verdiği bilgiye göre, yaz turlarına 2016 yaz döneminde gelmiş öğrencilerin %39’u Bilkent Üniversitesi’ne kayıt yaptırmış… Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencisi Buket Çayır, üniversite ve bölüm seçiminde tanıtım turlarının en önemli etken olduğunu belirtiyor; “Tanıtım günlerine katılmadan önce okumayı düşündüğüm bölümle şu anki arasında neredeyse dağlar kadar fark var. Bu seçimi yapmamın en büyük faktörü, kafamdaki bölümlerin hocalarıyla detaylı görüşme imkânı yakalamam oldu. Lise okurken kimse bize üniversite bölümleri ve meslek dallarıyla ilgili bilgi vermiyor. Dolayısıyla, liseden henüz mezun olan üniversite adaylarının farkındalığı düşük oluyor. Bu yüzden İşletme bölümüyle Endüstri bölümü arasında kalacak kadar kararsız ve bilgisizdim. Merak ettiklerinizi birincil kişi olarak o okulda okuyan öğrencilerden öğrenmek daha gerçekçi, kimse size reklam yapmaya çalışmıyor çünkü yaşayanlar gerçekte olanı söylüyor.
Rehber öğrenciler zorlu bir süreçten geçiyor
Bilkent Üniversitesi Bilgi ve Tanıtım Ofisi’ne çalışmak için başvuran Bilkent lisans ve lisansüstü öğrencileri uzun ve zorlu bir eğitim dönemi sonrası tanıtım turlarında görev almak üzere değerlendiriliyor. Mülakata tabii tutulan öğrencilerin iletişim becerileri de değerlendiriliyor. Yarım yıl süren eğitim süreci sonrası uygun görülen öğrenciler, bir süre rehber gözleminde tur tanıtımlarına başlıyor. Rehber öğrencilerden okulun tanıtımını yapmaktansa, doğru bilgileri vermeleri isteniyor.
Turlar sene boyu devam ediyor
Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) ardından tercih döneminin sonunda kadar devam eden yaz turları dışında, hem lise okul gruplarına hem de bireylere özel turlar yıl boyunca devam ediyor. Tur sırasında kampüste herhangi bir öğrenciyle sohbet imkânı yaratılabilir ve öğrencilerin ağzından direk olarak bilgi alınabilir. Özellikle kütüphane taraflarındaki turlarda, ziyaretçiler ve öğrencilerin sohbetleri dönem içerisinde sıkça rastlanan bir manzara.
Ayrıca, kampüs turlarının dışında üniversitenin farklı illere düzenlediği tanıtım konferansları, Bilkent’i gelip yerinde görme imkânı bulamayanlara avantaj sağlamış durumda. Lise kurumlarının talepleri üzerine tanıtım ofisinde görevli rehber öğrenciler ve yetkililer eşliğinde düzenlenen tanıtım konferanslarının da etkisi azımsanmayacak nitelikte.
Öğretim görevlileriyle görüşmeler sağlanıyor
Aday veya velilerin istekleri doğrultusunda, ilgilendikleri bölümün hocalarıyla özel görüşmeler sağlanıyor. Bu görüşmelerden sonra daha detaylı bilgiler için hocaların, bölümlerini tanıttıkları meslek seminerlerine katılma imkânı da oluyor. Aynı zamanda bu görüşmeler ve seminerler sırasında her bölüm için ayrı hazırlanmış katalog ve broşürler veriliyor. Bu broşürlerde mezunların akademik olarak nerelere geldikleri ve bölümleri hakkındaki yorumları da yer alıyor.
Tanıtım Ofisinin Önemi
Bilkent Üniversitesi Tanıtım Ofisi (BTO) gönüllü üniversite öğrencilerinden oluşuyor ve bir iş prensibiyle çalışıyor. Bütün öğrenciler yaptıkları işin ciddiyetini farkında ve üzerilerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için özveriyle çalışıyor. Bilkent Tanıtım Ofisi’nin aynı zaman da Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olan koordinatörü Halil İbrahim Kuru, üstlendikleri işin önemini ve değerini birkaç cümleyle açıklıyor. “BTO ve içerisinde bulunan rehberler, genç lise öğrencilerinin kariyer planlamasında çok büyük bir öneme sahip. Yaptığımız iş gereği, Bilkent Üniversitesi’ne gelen öğrencilere istedikleri bölümler ve üniversite hakkında en doğru bilgiyi verip, kendilerine yol göstermeye çalışıyoruz. Her sene temmuz ayında Yaz Turları adı verilen etkinlikte üniversite adayları ve aileler, rehberler ile buluşuyor. Tanıtım günlerine katılan lise öğrencilerinden, üniversite ve bölüm tercihleri ardından gelen geri bildirimler bizim için çok önemli oluyor. Bilkent’i ve seçmiş oldukları bölüm adına memnun olan öğrencilerin teşekkürlerini görmek bizim için en büyük motivasyon. Bilkent Tanıtım Ofisi; yardımsever, grup çalışmasında başarılı ve üniversite hakkında bilgi sahibi rehberleriyle, hem akademisyenler hem de idareciler tarafından saygı duyulan bir ekip. Her zaman bu saygınlığını ve başarısını korumak için çalışmaya devam ediyor.”
Bilkent Üniversitesi Turu
Merhaba Üniversiteli! Sen gelemedin diye biz sana Bilkent’i getirdik! Tercih döneminde sana çok faydalı olacak bir tur yazısı hazırladık. İyi okumalar diliyoruz…
Sizin de bildiğiniz gibi Bilkent Üniversitesi Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi. Kurucusu İhsan Doğramacı Harvard’da sürdürdüğü doktora çalışmalarında vakıf üniversitesi sistemini çok beğenmiş ve bunu Türkiye’ye getirmek istemiş. Bilkent Üniversitesi 1984 yılında 5 bin dönümlük bir arazinin içine kurulmuş, eğitim vermeye de 1986 yılında başlamış. O günden beri Bilkent Üniversitesi sürekli yenilenerek ve büyüyerek günümüzdeki köklü üniversitelerden biri haline geldi.
Bilkent Üniversitesi 9 fakülte ve 27 bölümden oluşur. Bu bölümlerin kontenjanları farklılaşmakla beraber hepsi için eğitim ücreti aynı. 2017-2018 eğitim dönemi için kayıt yaptırmayı düşünen öğrenciler için eğitim ücreti 33.200 TL. Eğitim ücretinin tümünden veya bir kısmından muaf olmanızı sağlayacak 5 tür burs var. Bunlardan 3 tanesi almış olduğunuz puanlar sayesinde kazanabileceğiniz, kapsamlı, tam ve yarı burslar. Bunlar karşılıksız ve başarıdan etkilenmeyen burs türleri. Bilkent Üniversitesinde her hangi bir bölüme tam burslu olarak yerleşen öğrencinin bursu, eğer sıralaması ilk 10 bin içinde ise otomatik olarak kapsamlı bursa yükseltilir. Kapsamlı burs dahilinde öğrenci öğretim ücretinden muaf tutulmanın yanında, her yıl 8 ay boyunca cep harçlığı alma şansı ve iki kişilik odalarda ücretsiz konaklama imkanın yakalar. Diğerleri ise okurken elde edebileceğiniz ve sürekliliği sizin aynı başarıyı devam ettirmeniz koşuluna bağlı olan; yetenek ve üstün başarı bursları.
Bilkent Üniversitesi merkez, doğu ve orta olmak üzere 3 kampüsten oluşuyor. İdari birimler, fakülteler, yurt binalarının çoğunluğu, en büyük alanı kaplayan Merkez kampüste yer alıyor. Yemekhaneler, kafeteryalar, spor salonları ve açık sahalar üniversite içinde yayılmış durumda. Merkez kampüsün en üst bölgesini yurtlar oluşturuyor. Kampüsteki 26 yurt binasının 22 tanesi burada yer alıyor ve yaklaşık 3500 öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Yurtlar bölgesinde öğrencilerin kampüs içinde ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına birçok imkân sunuluyor. Kadın ve erkek kuaförleri, güzellik salonları, çalışma/çizim odaları, TV odaları, ortak alanlar ve çamaşırhane bunlardan bazıları. Yurt odaları öğrencilerin zevkine ve bütçelerine uygun olması açısından çeşitlendirilmiş. Üniversite yurtlarında 4 kişilikten tek kişiliğe birçok farklı tip oda mevcut.
Bunların yanı sıra kampüsteki üç spor salonundan ikisi –Yurtlar ve Merkez- merkez kampüstedir. Yurtlar spor salonu büyüklüğü, birçok spor dalına hizmet etmesi ve yarı olimpik yüzme havuzuyla kampüsteki diğer iki salondan ayrılır. Merkez spor salonu ise öğrencilere ders aralarında veya derslerden hemen sonra spor yapabilme imkânı sunması için fakültelerin arasında yapılmıştır. Kapalı alanlar dışında çok sayıda basketbol, futbol, voleybol, Amerikan futbolu ve tenis gibi sporlar için açık sahalar ve kortlar da kampüs alanına dağılmıştır. Bilkent Üniversitesinin bir çok spor dalında okul takımları mevcuttur. Basketbol, yüzme, Oryantiring ve Frizbi bunlardan birkaç tanesi. Aynı zamanda üniversite, öğrencileri spor yapmaya teşvik etmek amacıyla “spor yaşamdır” programı ile ücretsiz kurslar sunar ve spor derslerini 1 kredilik ders olarak alma şansı verir.
Yurtlar bölgesinden aşağı doğru indikçe fakülte binalarını ve kafeteryalar görülmeye başlar. Kampüs içerisinde farklı tür yemek seçenekleri sunan kafeteryalar var. Öğrencilere, poğaçalardan tosta, ev yemeklerinden fast food seçeneklerine kadar geniş bir yelpaze sunulur. Bu kafeteryaların bir kısmı akşamüstü kapanırken diğerleri gece geç saatlere kadar hizmet verir.
Bilkent Üniversitesinde fakülte binaları ise, kapsadığı bölümlerin eğitim üyelerinin odalarını, bu bölümlere adanmış çalışma alanlarını ve ilgili birimleri içinde barındırır. Öğrencilere derslerde öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dökebilmeleri için uygun alanlar sağlanır. Bunlar; çizim ve maket atölyeleri, makine laboratuvarları, biyoloji ve kimya laboratuvarları, sanal borsa odaları, çekim odaları gibi çeşitli bölümlere hitap eden alanlardır. Fakültelerde derslikler öğrenci kapasitesine göre değişmekte. Öğrenciler kimi zaman 200kişil amfilerde bazen de 20 kişilik küçük sınıflarda ders işlerler. Sınıfların hepsinde ders işlenişine uygun projeksiyon, bilgisayar vb. bulunur.
Merkez kampüsün bir diğer önemli birimlerinde biri de İleri Araştırmalar Laboratuvarlarıdır. Bu merkez 1992 yılında savunma bakanlığının teşvikiyle kurulmuş hem sahip olduğu teknoloji hem de bünyesinde çalışan kişiler bakımından ulusal bir kuruluştur. Bu merkez ileri teknoloji konularında araştırma geliştirme yaparak elde edilen bilgileri Türk ve dünya bilimi ile sanayisine sunmayı hedefler. Daha da ayrıntı vermek gerekir ise burada katı maddelerin elektriksel ve optik özellikleri incelenir ve bunlar kullanılarak yeni aygıtlar üretilir. Bu çalışmaların önemli örneklerine biri Türkiye’nin ilk lazer diyotlarıdır. Bu lazerler femto saniyede atış yapabilme kapasitesine sahiptir. Bu özelliğiyle medikal alanında, lazerli ameliyat ve kanserli hücrelerin yakılması gibi görevlerde kullanıla bilinir durumdadır. Doğrusal Olmayan Lazer Baskı ve Silikon İşleme Projesi gibi daha birçok çalışmanın yapıldığı bu laboratuvarlarda çalışmalar için uygun ortam temiz oda sistemleriyle sağlanmaktadır.
Bilkent Üniversitesinin önem verdiği bir diğer alan da nano teknolojidir. NANOTAM ve UNAM Bilkent Üniversitesi bünyesinde çalışan Türkiye’nin ileri gelen nano teknoloji araştırma ve geliştirme merkezleridir. Kendilerini kavramsal ve deneysel araştırmalara adamış, AR-GE konularında gelişmiş bu iki merkez Türkiye nano teknoloji sanayisi hem insan gücü hem de proje bakımından zenginleştirmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda bu merkezler öğrencilere de lisans veya yüksek lisans derecesinde çalışma alanı sağlar.
Kampüs hayatında bir diğer önemli konu ise sağlık hizmetleri. Bilkent Üniversite’sinde bir doğuda bir de merkezde olmak üzere iki tane sağlık merkezi bulunur. İkisi de 24 saat öğrenciler için hizmet vermektedir. Sağlık hizmetleri bütün öğrencilere ücretsiz sunulur. Saat akşam 5’e kadar uzman doktorların gece ise pratisyen hekimlerin öğrencilerle ilgilendiği sağlık merkezlerinde, Ultrason, Röntgen gibi uygulamalarda yapılabilmektedir. Öğrenciler burada yazdırdıkları reçeteler ile üniversitenin anlaşmalı olduğu eczanelerden indirimli bir şekilde ilaçlarını tahsisi edebilirler. Sağlık merkezlerinin her ikisinde acil durumlar için ambülânslar bekler.
Bilkent Üniversitesi’nde iki adet kütüphane bulunur. 2010 yılında Hürriyet Gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre Bilkent Merkez Kütüphanesi Türkiye’nin en iyi 10 üniversite kütüphanesi içine girmeyi başarmıştır. Sürekli kendini yenileyen bu kütüphane için üniversite bütçesinin önemli bir kısmını kullanır. Kütüphane yılın 362 günü, hafta içi 8.30-23.30 hafta sonu 9.00-23.30 açıktır. Bunun dışında öğrencilerin 7 gün 24 saat yararlanabileceği elektronik rezerv kaynakları bulunur. Kütüphanedeki 500 bine yakın basılı kitap, 300 binden fazla elektronik kitap ve birçok medya ürününden ayrı, özel koleksiyonlar da bulunur. Bunları, Halil İnalcık, Hasan Ali Yücel gibi önemli şahsiyetlerin kütüphanelerinden parçalar ve piyasada eşi bulunmayan ürünler oluşturur. Bu koleksiyonlar, kütüphanenin diğer alanlarından ayrı olarak görevli eşliğinde girilebilen odalardır. Kütüphane yalnızca kitapların bulunduğu bir bilgi deposu değil aynı zamanda sesli sessiz çalışma salonları, film ve belgesel izlemek için TV odaları olan büyük bir merkezdir.
Bilkent üniversitesinin diğer iki kampüsü de doğu ve ortadır. Orta kampüste Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, lojmanlar ve 4000 kapasiteli bir amfi tiyatro vardır. Fakülteye bağlı büyük bir konser salonu ve tiyatro sahnesi bulunur. Bu konser salonu Ankara’nın önemli merkezlerinden biridir ve Bilkent Senfoni Orkestrası burada yıl boyunca konserler verir. Bilkent Üniversitesi doğu kampüsünü ise hazırlık binaları, Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu oluşturur. Bu kampüste de spor salonu, yemekhane gibi imkânlar bulunmaktadır.
Öğrenciler kampüsler arasında ulaşımı ringlerle veya yürüyerek sağlarlar. Her 20 dakikada bir hem merkez kampüsten hem de doğu kampüsten ringler kalkar. Kampüs dışına ulaşım da gene servislerle sağlanır. Bu servisler Ankarada’ki Tunus ve Sıhhiye gibi şehir merkezlerine gider. Bu servisler saat başlarında hem okuldan hem de şehir merkezlerinden harekete geçer. Daha uzak semtlerden gelen öğrenciler için ise semt servisleri kullanılır. Bu servisler hafta içi her gün ilk ders saatinden önce okulda olmak ve en son ders çıkışından sonra okuldan hareket etmek üzere ayarlanmıştır. Bütün servis ve ring imkânları ücretsizdir.
Cevaplar bir telefon kadar uzakta!
Aynı şehirde olmayanlar da bilgilerden uzak kalmasın istenilmiş. Adaylar ve veliler, sorularını sabah 8’den akşam 8’e kadar Bilkent Bilgi Hattı’na (312) 290 29292’den yöneltebiliyor, [email protected] adresine e-posta atabiliyor. Bireyler kadar eğitim kurumlarının toplu gezi turları da Bilkent Üniversitesi’yle kolaylıkla iletişim kurabiliyor. Yıl boyunca Bilkent’i tanımak isteyen eğitim kurumlarının yöneticileriyle, başvuru formunu doldurup fakslamaları veya e-posta ile göndermeleri durumunda hemen iletişime geçiliyor.
Bilkent Üniversitesi kampüs ortamı, sağladığı imkânlar ve eğitimiyle Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasında. Bilkent Üniversitesi, üniversite adaylarına tercih dönemlerinde onlara yardımcı olmak amacıyla hazırladıkları etkinlikler ve örnek turlarla tanıtım yollarını çeşitlendiriyor. Üniversite adaylarıni yalınızca Bilkent’i tercih etmek amacıyla değil, bu önemli kararı verirken uzman kişilerden yardım almaları için tanıtım günlerine davet ediyor ve bilgi almalarını destekliyor.
Herkese şimdiden tercih dönemlerinde başarılar diliyoruz!