Marketçi ismini verdikleri projeleri, marketleri bir araya getirmeyi amaçlayan mobil uygulama ve web sitesinden oluşan bir platform. Onu diğer çevrimiçi market alışveriş sitelerinden ayıran özelliği ise kullanıcılarına hem hesaplı hem de kolay alışveriş imkânı sunmayı hedeflemesi.
Bilkentli bir öğrenci grubu, bağımsız olarak geliştirdikleri Marketçi projesiyle çevrimiçi market alışverişinde çok önemli bir girişim projesine imza attı. İktisat bölümü 2. sınıf öğrencisi Barış Çalışkan’ın fikir babalığını üstlendiği “Marketçi”; Zeynep Topçu(ECON), Rıdvan Yeşiloğlu(EEE), Bahadır Durmaz(CS), Berire Gündüz(CS) ve hukuk bölümü mezunu Taylan Çalışkan’ın katkılarıyla başarılı bir girişim projesine dönüştü. Marketleri bir araya getirmeyi amaçlayan mobil uygulama ve web sitesinden oluşan bir platform olan Marketçi'yi diğer çevrimiçi market alışveriş sitelerinden ayıran özelliği ise kullanıcılarına hem hesaplı hem de kolay alışveriş imkânı sunmayı hedeflemesi.
Proje, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi (Ankara Girişim Projesi) yarışmasında ilk 100’e girdi. Aynı zamanda da dünya üzerinde 25 bin başvurunun yapıldığı StartUp Istanbul’da ilk 100’e girme başarısını gösterdi. Bu başarısı sayesinde Ekim ayının sonunda 500’ün üzerinde yatırımcıya projelerini tanıtan Marketçi ekibinin deneyimlerini, girişimin fikir babası Barış Çalışkan ile bir araya gelip dinleme şansı elde ettik.
Hem hesaplı hem kolay alışveriş: Marketçi
Marketçi, marketleri bir araya getirmeyi amaçlayan mobil uygulama ve web sitesinden oluşan bir platform olmayı hedefliyor. Çalışkan’dan 15 milyar dolarlık bir pazara hitap ettiğini öğrendiğimiz Marketçi’nin, market sektöründe ticarileşme potansiyeli çok yüksek görülüyor. E-ticaret sitesi açmanın oldukça maliyetli olduğunu belirten Çalışkan, projenin marketlere e-ticaret sitesi kurma imkânı sunduğunu belirtti. Ekip, şimdiden, Şekerciler Market ve Altunbilekler ile ön anlaşma sağlamış bile.
Marketçi girişiminin nasıl aklına geldiğini sorduğumuzda filmlere konu olabilecek bir cevap aldık. Çalışkan bir aksam eve dönerken yaşlı bir amcanın poşet taşımakta zorlandığını görmüş. Arabasını park edip yaşlı amcaya yârdim ettikten sonra neden çevrimiçi sipariş vermediğini sormuş. Amcanın cevabi ise, mevcut e-ticaret sitesi olan marketlerden alışveriş yapmayı sevmediği, belirli bir orta ölçekli bir marketin ürünlerini aldığı, hem de çevrimiçi alışverişi beceremediği olmuş. Yaşadığı tecrübeden sonra Çalışkan’ın aklına bu girişim projesi gelmiş: Marketçi. Marketçi ile Çalışkan hem bir yerden bir yere poşet taşıma sorununu ortadan kaldırmayı hem de kullanıcılara hesaplı alışveriş imkânı sunmayı hedeflemiş.
"Girişimci biraz tuttuğunu koparmalı her yere saldırmalı"
Projeye karar verdikten sonra kendisine takım arkadaşı aramaya başlayan Çalışkan’ın işleri ilk zamanlar pek iyi gitmemiş. Başta görüştüğü kişilerle istediği uyumu yakalayamadığını belirten Çalışkan, “Girişimci biraz tuttuğunu koparmalı her yere saldırmalı” dedikten sonra, hevesle teknik ekipten arkadaşları ile tanışma hikayelerini anlattı. Oturduğu yerden takım arkadaşı aramadığını her yeri kolaçan ettiğini söyleyen Caliskan; örneğin, Berire’yi duyuru sayfasına yazdığı staj isteği vasıtasıyla bulmuş. Çalışkan’ın projeye davet etmesiyle Berire ekibe girmiş. Ekibinin çok iyi oluştuğunu söyleyen Çalışkan, son olarak Facebook, Apple gibi büyük şirketlerin de böyle böyle oluştuğunu ekledi. “Büyük şirketlerin kurucuları, üniversiteden takım arkadaşları bulup birlikte bir şeyler yaparak, bir kişinin birçok görevi üstlendiği yapılanmalarla büyüyor.”
Girişimcilik mikrobunu kaptınız mı bir daha kurtulamazsınız
Girişimci adaylara önerilerini sorduğumuzda Çalışkan şu benzetme ile sözüne başladı. “Girişimcilik bir mikrop gibidir. Girişimcilik mikrobunu kaptınız mi bir daha kurtulamazsınız.” Çalışkan, girişimci adaylara fikirlerini paylaşmaktan korkmamalarını söyleyerek yeni başlayanların ortak endişesi olan fikir hırsızlığının ise piyasada çok da mümkün olmadığını belirtti. Kimsenin onların fikirlerini çalmayacağını söyleyen Çalışkan, girişimci adaylarının fikirlerini, düzenlenen girişimcilik etkinliklerinde test etmelerini önerdi. Ek olarak da, esnek olmalarını tavsiye edip, projelerine aşık olmamalarını, öğrendikleri şeylerle birlikte projelerini değiştirmeleri gerektiğini, projelerinin de onlarla birlikte gelişeceğini söyledi.
Başlangıç ve giriş aşamasına kadar olan süreci başarılı bir şekilde geldiğini belirten Çalışkan, başarıyı yakalayabilmek için çok zorluk yaşadığını da itiraf etti. Girişimci adaylarının bizzat kendisine ulaşabileceklerini belirtip direk öneride bulunarak kendi yasadığı zorlukları yaşamamalarına yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.
Girişimciler Yatırımcılara Değil Yatırımcılar Girişimcilere Mecburlar
“Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mi?” dediğimizde heyecanlı bir “Evet!” cevabi aldık. “Girişimciler yatırımcılara değil yatırımcılar girişimcilere mecburdur.” diyor Çalışkan. “Girişimci adaylar bunu bilerek hareket etsinler zaten projeleri belirli bir düzeye geldiğinde yatırımcılar onları bulacak. Genelde ürün geliştirmek yerine yatırımcı aranıyor. Hayır! İlk önce ürün pazara inmeli, incelenmelidir. Hem azar çok şey öğretiyor. Örneğin Marketçi başta farklıydı pazara inince tamamen değişti.”
Marketçi ekibi çevrimiçi market alışverişinde yeni bir donem başlatacak gibi görünüyor. Marketçinin başarısının bir tesadüf olmadığı, sağlam temeller üzerine kurulu olduğu Barış Çalışkan’ın açıklamalarından da anlaşılıyor. Vakit ayırdığı için kendisine teşekkürlerimizi sunar, Marketçi ekibine tekrar başarılar dileriz.
////
"StartUp Istanbul bizi anlayan yegâne organizasyonlardan biri"
E-tohum’un bu yıl beşincisini düzenlediği StartUp Istanbul, dünyanın 65 farklı ülkesinden 4 binden fazla katılımcıya ev sahipliği yaptı Marketçi gibi genç bir ekibin henüz ilk projelerinde StartUp gibi iddialı bir girişimci organizasyonunda böyle bir başarıya imza atması Bilkent öğrencilerinin de dikkatini çekti. Katılımcılara, yatırımcılar ve girişimciliğin önde gelen isimleri ile tanışma şansı sunan StartUp Istanbul, yerli ve yabancı yatırımcılardan yatırım desteği almış Marketçi ekibi için oldukça verimli geçmiş. Hatta, ekip evlerine iki deste kartvizit ve Dubai daveti ile dönmüş. Çalışkan etkinlik için “Eğer olmasaydı bu geldiğimiz noktaya belki iki senede gelirdik belki de gelemezdik. Bizi anlayan yegâne organizasyonlardan biri” dedi.