Zeynep Özmen
Bilkent Üniversitesi’nde 2017 Nisan ayında inşaatına başlanan yeni yurt binası, tamamlandığında fazladan 800 öğrenciye, daha konforlu konaklama hizmeti sunacak. Yeni yurdun şu anda öğrencilerden gelen pek çok eleştiriye de çözüm olması bekleniyor.
Bilkent’te yeni yurt inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. Bilkent Üniversitesi 26 adet yurt binasıyla 4 binden fazla yerli ve yabancı öğrenciye konaklama hizmeti sunuyor. 77. Yurt ile Yurtlar Spor Salonu arasında kalan arazide 2017 bahar aylarında inşaatına başlanan yeni yurt binası ile bu sayının daha da arttırılması hedefleniyor. 2019-2020 eğitim öğretim döneminde hizmete açılması planlanan yurdun kaba inşaatı şu anda tamamlanmış durumda. Yurtlar Müdürü Vekili Veli Karaaslan, şu anda 400 odada, 800 öğrenciye hizmet vermesi planlanan yurdun bazı odalarının, tamamlandığı zamanki koşullara göre 3 kişilik olmasının da ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.
“Tüm odalarda banyo ve tuvalet...”
2 blok halinde, biri 8, diğeri 12 katlı olarak tasarlanan yurtta bloklara göre kız-erkek ayrımı yapılacağını ifade eden Karaaslan, “Tüm odalarda banyo ve tuvalet olacak.” dedi. Ayrıca 26 metrekarelik ideal büyüklükte odalarla, son teknolojiye uygun olacak şekilde dizayn edilen yurt binasında ayrı ayrı yük ve insan asansörü yer alacak. Bunlara ek olarak, mevcut yurtlarda uygulanmakta olan, katlarda ortak çalışma alanları, mutfak ve kilitli dolap hizmeti yeni yurtta da devam edecek. İşleyişin temel olarak şu anki 77 ve 78. yurtlara benzeyeceğini söyleyen Karaaslan, yeni yurtta çamaşır ve ütü odasının her katta değil bodrum katında büyük ve ortak bir alanda olacağını belirtti. Bir başka yenilik de odalarda küçük bir mutfak tezgâhı olması.
“Gelen şikayetler…”
4 binden fazla öğrencinin kaldığı yurtlarda her gün yeni bir şikâyet ortaya çıksa da Karaaslan yeni yurdun bunlara çözüm olacağını belirtti. Şu anda ortak alanlardaki hijyen ve hırsızlık konusu eleştiriler arasında daha ağırlıkta yer alıyor. Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencilerinden Şebnem Güzeloğlu tuvaletlerin hijyeninden şikayetçi olurken, Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Kaan Keskin ise “Bence mutfak yeterince hijyenik ve güvenli değil. Hijyen konusunda öğrenciler kötü kullanıyor ama görevliler de iyi temizlik yapmıyor. Ayrıca tencerem ve tavam çalındı, çözüm yenisini almak oldu.” ifadelerini kullanıyor.
Karaaslan hırsızlık konusunda öncelikle her bireyin kendi odasını kilitleyerek eşyasını kontrol altına alması gerektiğini, mutfakta ise kilitli dolapların kullanılabileceğini ifade ediyor. Mutfak özel alan kapsamında olduğu için yasalar gereği mutfağa kamera konulamadığını vurgulayan Karaaslan, yeni odalarda öğrencilerin kendi malzemelerini koyabilecekleri şekilde dolaplar olacağını açıkladı.
“Yeni yurt çözüm olacak.”
Son yıllarda Ankara’da yaşayan öğrencilerin de ulaşımdan zaman kazanmak için yurda çıkmak istemesiyle yurt taleplerinde ciddi bir artış gözlenmekte. Bildorm sistemiyle, başvuru ve sınıf önceliğine göre yurtlara yerleştirilen öğrenciler de yeni yurdun, kapasite sorununu çözeceğini düşünüyor. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü son sınıf öğrencilerinden Didem İşçi, “Yeni yapılacak yurt binası bence iyi olacak çünkü nüfus giderek artıyor ve az da olsa açıkta kalan insanlar olduğunu duyuyordum.” ifadelerini kullanırken, Moleküler Biyoloji ve Genetik son sınıf öğrencisi Ezgi Kaya da yine benzer şekilde “Yeni yapılan yurdun artan öğrenci sayısı nedeniyle oluşan yurt ihtiyacını karşılayacağını düşünüyorum. Böylece mağdur öğrenci sayısı da azalır.” diye konuşuyor.
Arz-talep durumuna göre şu anki küçük odaların, yeni yurt hizmete girdiğinde tek kişilik odalara dönüştürülmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu belirten Karaaslan, yeni binanın öğrencilere eğitimleri süresince huzurlu, güvenli, rahat, eğlenceli, sıcak ve hijyenik bir ortam sunmasını hedeflediklerini ifade etti.