Irmak İlhan
Toplumun kendisine yardım edecek bilgi ve becerilerini arttırmak ve dostluk ve hizmet çerçevesinde dünyadaki bütün insanlar arasında daha iyi ilişkiler kurmak adına çalışan Rotaract kulübü, Balon Perileri Projesi'nin bu yılki çalışmalarına başladı. Tüm Türkiye’de üç senedir maddi yetersizlik yaşayan okullara ve öğrencilere destek veren “Balon Perileri Projesi”, 23 Nisan’da 4 farklı projeyle çocukların yüzünü güldürecek.
23 Nisan Perilerin Bayramı
Balon Perileri isimli proje kapsamında Rotaract, her yıl ilkokullardaki öğrenci ve çocukların dileklerini gerçekleştirmek için çalışıyor. Projenin gerçekleşme sürecinde devlet tarafından belirlenen en çok ihtiyaç sahibi okulların listesi alınıyor ve bu listeden seçilen okullar ziyaret edilerek çocuklara 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı günü için hangi hediyeyi istedikleri soruluyor. Çocukların istekleri doğrultusunda Rotaract bünyesinde bu projede görevli olan kulüpler, ihtiyaç ve bütçe listesi çıkarıyor. Belirlenen "hedef bütçe" farklı organizasyonlarla sağlanarak ihtiyaç listesi ve hediyeler temin ediliyor ve her çocuk için ayrı olarak paketleniyor.
Balon perileri adı hediyelerle balon uçurulmasından geliyor
Adını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'da gerçekleşen ritüelden alan proje ise 23 Nisan günü tamamlanıyor. Bu günde okullar tekrar ziyaret edilerek öğrencilere verilen bu hediyelere bir de balon ekleniyor. Öğrencilere bu bayramın Atatürk’ten armağan olduğunun altı çizilerek bayramları kutlanıyor.
Öğrencilerin balonlarını hepbirlikte havaya uçurması ise projeye gönül verenlerin en büyük mutluluğu. “Çocukların balonları havaya bırakırken yaşadıkları mutluluğu ve heyecanı görünce, bu proje sürecinde verilen emeğin kat ve kat karşılığını aldığımızı hissedebiliyoruz ve bundan büyük bir gurur duyuyorum” diyor Rotaract Hizmet Projeleri Komite Başkanı Güher Hergül.
Her Şey Periler İçin
Rotaract bünyesinde bulunan her kulüp yıl içerisinde belli proje, etkinlik ve toplantılar yapma mecburiyetinde. Bu toplantılarda kulüp içi ve bölge ile ilgili projeler tartışılarak bunların süreci belirlenip üyelere bilgi paylaşımı yapılıyor. Rotaract sadece hizmet projeleri yapmayı hedefleyen bir kuruluş değil. Rotaract “Hizmet yoluyla dostluk” mottosuyla hareket ediyor. Bu sebeple her üye, hizmet projelerinde gönüllü olmakla kalmayıp kendini daha iyi ifade edebilmek ve sosyalleşebilmek için çaba gösteriyor. Bunun sağlanması adına her kulüp kendi içinde ya da ortak olarak çeşitli etkinlikler düzenleyerek, üyeler arasında dostluğu amaçlıyor. “Biz sadece Rotaract üyeleri değiliz aynı zaman da çok büyük bir aileyiz” diyor Güher Hergül.
Hedef bütçenin karşılanmasında en önemli rolü bu etkinlikler üstleniyor. Yapılan bu etkinlikler belli bir katılım ücreti içeriyor. Kulüpler yaptıkları bu etkinliklerde sattıkları biletler sayesinde kulüp bütçelerini oluşturuyor. Yani üyelerin hem güzel vakit geçirip hem de hizmet projelerine katkı sağlamalarına Rotaract aracı oluyor. Etkinliklerin dışında her Rotaract kulübünün bağlı olduğu Rotary kulüplerinden para bağışı talebinde de bulunabiliyor ve hedef bütçeye de bu şekilde ulaşılmış oluyor. “Şu anki en büyük hedefimiz 23 Nisan’da o çocukların yüzlerindeki mutluluğu görmek” diyor Güher Hergül.
Parmaklıklar Ardındaki Çocuklara kadar uzanan bir proje
Rotaract önümüzdeki yıl nisan ayında gerçekleştireceği Balon Perileri projesini daha geniş kitlelere yaymayı amaçlıyor. Bu bağlamda bu sene projeye cezaevlerindeki 0-6 yaş çocuklarını da eklemeye karar verildi. Onların dileklerini gerçekleştirmekten çok onlarla vakit geçirerek kendilerini özel hissetmeleri ve onlara çocuk olduklarını hatırlatmak bu projedeki esas amaç haline geliyor. Bu sebeple ilerleyen süreçte bu projeden sorumlu kulüpler Ankara’daki kadın cezaevlerini ziyaret ederek oradaki çocuklarla vakit geçirecek ve onların dileklerini gerçekleştirmeye çalışacaklar. “Cezaevindeki çocukların ne kadar hassas ve gerçek hayattan uzak olduklarını biliyoruz ve biz de onlarla psikologlar eşliğinde görüşüyoruz” diyor Güher Hergül.
1960’dan günümüze uzanan bir yardım eli
1960'lı yıllarda proje aşamasında başlamış olup 1968 yılında Uluslararası Rotary tarafından resmiyet kazandırılan, 18-30 yaş arasındaki gençlerden oluşan bir kurum. Rotaract kelimesi, Rotary ve Action kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. İlk Rotaract kulübü, Kuzey Carolina'daki Charlotte Rotary Kulübü tarafından kuruluyor. Önceleri bir gençlik programı olarak başlamış olmasına rağmen hızla büyüyerek günümüzde dünya çapında bir gençlik organizasyonu haline geliyor.
Rotaract kulüplerinde toplumsal, uluslararası ve mesleki gelişime yönelik hizmetlerin geliştirilmesi bireysel ve takım çalışmaları yoluyla teşvik edilirken gençlerin kişisel ve liderlik konularında gelişimleri sağlanıyor. Rotaract üyeleri başka insanların hayat şartlarını iyileştirmenin yanı sıra, benzer hedef ve idealleri paylaşan kişilerle uzun yıllar sürecek sağlam dostluk bağları da kuruyor.
Çekirge Rotaract Kulübü Üyeleri (Bursa)
Siz de Rotaract üyesi olabilirsiniz
Rotaract’a katılım şartları ise aşağıdaki gibi
- Hukuken resmi bir dernek üyesi olmaya engeli olmamak;
- 18-30 yaşları arasında olmak;
- Toplumuna ve diğer dünya toplumlarına insani hizmetler sunmaya ve uluslararası iyi niyet ve anlayışı geliştirmeye istekli olmak;
- Takım çalışmasına yatkın ve kendini geliştirmeye açık olmak ve
- Ahlaki standartları liderlik niteliği ve mesleki sorumluluk olarak benimsemiş olmak olarak sıralanmış.
Ayrıntılı bilgi için Rotaract: http://www.ankararotaract.org/