İlkcan Altay
20.11.2017
Sigaranın Türkiye’de tüketim oranı bir hayli fazla, ama sigara bırakma poliklinikleri bu oranı düşürmek için bir umut vadediyor. Türkiye yüzde 24,8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer alırken, Türkiye’de 11 milyonu erkek, 4.1 milyonu kadın olmak üzere toplam 16 milyona yakın insan sigara içiyor.Gençlerde bu oran daha da artmakta ve sigara başlangıç yaşı 12 ile 15 yaşına kadar gerilemiş durumda. Başlangıç yaşı bu kadar düşük olunca, artık sigaranın etkilerini, insan sağlığına olan zararlarını ve sağlıksız çevrenin önemini bilgilendirmek için sigara seminerleri ve bırakma noktaları da lise ve üniversite sağlık merkezlerinde yerini almaya başlıyor.
Türkiye en çok sigara içilen ülkeler arasında 11.sırada olması da bu kötü alışkanlığın üzerine ülkece düşünülmesi gerektiğinin kanıtı. Sigara alışkanlığının ülkemizde insan sağlığına olumsuz yönde etkisi korkunç düzeyde. Ülkemizde her yıl 120 bin, her gün 300 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölüyor ve akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 95’i, KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigara nedenli.
Hal böyle olunca eğitim kurumları artık öğrencileri ve personelleri bilgilendirmek, gelecek nesilleri daha sağlıklı ve bilinçli yapmak adına, sigara seminerleri ile sigara bırakma noktaları oluşturuyorlar. Lise ve üniversite gençlerinin erken yaşlarda bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan Dr.S.Başak Soyluoğlu, bu durumdan gençlerimizi ne kadar koruyabilirsek ilerde o kadar az sıkıntı çekilebileceğini belirtti. Ankara’nın gözde vakıf üniversitelerinden biri olan Bilkent Üniversitesi bu konuda öğrencilerine ve personellerine destek olmaya dünden hazır. Bilkent Üniversitesi içinde bulunan sigara bırakma polikinliği ile uzun ama sağlıklı bir sigarasız yaşama başlamak Dr.S.Başak Soyluoğlu ve Dr. Kamuran Kuş ile mümkün.
Güç herkesin kendi içinde
Bilkent Üniversitesi sigara bırakma polikinliği doktorlarından biri olan sayın Dr.S.Başak Soyluoğlu, hastaların öncelikle kendi istekleriyle bu polikinliğe başvurmalarının sigarayı bırakma süreçlerinde daha yararlı olduğunu vurguladı ve cümlelerine bu kötü alışkanlığın hayat boyu üzerinde düşünülmesi gereken bir süreç olduğunu söyledi.
Bilkent Üniversitesi’nin sigara bırakma polikinliği sizi sigarasız bir hayata başlatabilir mi?
Daha sağlıklı ve daha bilinçli bir öğrenci topluluğu yetiştirmek adına atılan çalışmalardan olan “ Sigarasız Bilkent “ sigara bırakma polikinliğiyle genç yaşlarda farkındalık yaratıyor.
2007 yılından bu yana “Sigarasız Bilkent” için çalışmalarına devam eden Dr.S.Başak Soyluoğlu, öğrenci oryantasyonlarında seminer düzenleyerek öğrencilerin, okul personellerinin ve mezunların dikkatini çekmeyi başarmış. 2007-2011 yılları arasında “Sigarasız Bilkent Çalışmaları” adı altında farkındalık yaratmaya başladıklarını dile getiren Dr. Soyluoğlu, 2011 yılından sonra aktif olarak sağlık merkezi bünyesinde bulunan sigara bırakma polikinliğinde aktif bir görev almış.
Sadece öğrencileri değil, okul personellerini ve meslek arkadaşlarımıda sigaradan uzak tutmaya çalışıyoruz.
Okul öğrencilerine genç yaşlarında verilen, sigaranın zararları ve bununla birlikte ilerideki sağlık sorunlarıyla ilgili oluşabilecek durumları hayatının her alanında bilgilendirmeyi kendine görev haline getirmiş olan Dr. Soyluoğlu, durumun sadece okul öğrencileriyle sınırlı kalmadığını asıl başlangıcın okul akademisyenlerinde ve okul personellerinde olduğunun altını çizdi. Sigara içen ve ya içmeyen insanların yüzde 55’inin pasif içiciliğe maruz kaldığını belirten Soyluoğlu, bu durumu azaltmak ve kontrol altına almak için okul bina girişlerine sarı cizgiler ile sigarasız alan çizdiklerini belirtti.
20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Sigarasız bir toplum için belirli bir güne ihtiyaç duymadıklarını belirten Dr. Soyluoğlu kendisine ve sigara ile ilgili sağlık merkezine sürekli ulaşabileceklerini söylüyor. Bilkent sigarayı bırakma polikinliği hafta içi her gün sabah saat 08:30-11:30/ 12:30-17:30 arasında hizmet veriyor olsa da hastalarına bu uzun süreçte ihtiyaç duydukları her zaman yanlarında olmaya çalıştıklarını belirtti.